Flexibele en demontabele parkeergarages

vrijdag 21 december 2018
timer 5 min
Over de toekomst van autorijden bestaat veel onduidelijkheid. Hoe gaat het met deelauto’s en met Uber en wanneer breekt de zelfrijdende auto door? Vraagstukken met grote consequenties voor parkeren. “Daarom is het belangrijk dat garages flexibel en demontabel zijn”, aldus Frank Egelmeers, directeur van EZ Park.

“Als ik kijk naar trends, vallen me een aantal punten op", zegt Frank Egelmeers.  “Allereerst worden er steeds minder appartementencomplexen gebouwd met daaronder een winkelplint met onderliggende garage. Daar staat tegenover dat steeds meer bedrijven met een kennisgerichte achtergrond bij elkaar kruipen op een campus. Ook ontstaat er meer onduidelijkheid over de toekomst van autorijden: nu zie je deelauto’s en Uber, en in de toekomst krijg je waarschijnlijk te maken met zelfrijdende auto’s. Wat betekent deze onduidelijkheid voor parkeren? Op de korte termijn is er zeker toekomst voor parkeren, maar hoe zit dat over 10 tot 30 jaar?” 

Circulariteit

Hij noemt nog een laatste trend: circulariteit. “Je ziet dat dankzij het grondstoffentekort wordt nagedacht over wat we moeten doen met nieuwe en bestaande gebouwen. Wij hebben al een keer een garage met 500 plekken gedemonteerd die eerst bij het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein stond. Deze is ingezet op een nieuwe locatie: het Klokgebouw op Strijp-S in Eindhoven. De kans bestaat dat diezelfde garage in 2019 nog een derde leven op een andere locatie krijgt.” 

EZ Park, dat bestaat sinds 2010, bouwt bovengrondse parkeergarages, die zowel demontabel als flexibel zijn. Ze zijn zowel uitbreidbaar als inbreidbaar. De garages – het streven is om er drie tot vijf per jaar te realiseren – kunnen dienen voor tijdelijk en permanent gebruik. Een voordeel van de permanente garages is dat ze desgewenst na tien of vijftien jaar verplaatsbaar zijn. Egelmeers ziet dat ze steeds meer gebouwd worden op campus-locaties. “Zo zijn er garages gerealiseerd op de Brainport Innovatie Campus in Eindhoven, bij Vanderlande in Veghel en het afgelopen jaar bij Wageningen University & Research.”

Grotere logistieke centra

Naast de bouw door EZ Park op campus-locaties, gaat de organisatie zich meer richten op parkeergarages bij grotere logistieke centra. Zo bouwt EZ Park momenteel een garage voor het nieuwe sorteercentrum van DPD in Oirschot.

“Uitgangspunt van DPD is dat ze hun kavel maximaal willen gebruiken voor hun corebusiness. Tegelijkertijd kijken ze hoe ze in de garage zowel de auto’s van de medewerkers kwijt kunnen als de auto’s van het logistiek bedrijf en denken ze na over oplaadpunten. Voor ons betekent dat dat we ook moeten gaan kijken naar de verschillende soorten eisen voor de twee groepen auto’s en de consequenties daarvan voor het ontwerp. Zo hebben auto’s met vracht aan boord een andere brandlast dan auto’s voor medewerkers. Daarnaast schakelen die logistieke centra steeds vaker over op elektrische auto’s en ook dat heeft consequenties voor de inrichting.”

Vijflaagse parkeergarage met 576 parkeerplekken voor Vanderlande in Veghel.

Bovengronds populair

Egelmeers is niet verbaasd over het feit dat steeds meer wordt gekozen voor bovengrondse in plaats van ondergrondse parkeergarages. “Ten eerste heb je te maken met een flink prijsverschil. Zo kost een parkeerplaats in een ondergrondse parkeergarage €25.000 en bij ons €6.000. Ten tweede maakt het feit dat je bovengrondse garage demontabel is dat je een bepaalde flexibiliteit hebt bij de ontwikkeling van je perceel. Bij een ondergrondse garage daarentegen, kun je voor minstens 25 jaar op die locatie niet iets anders realiseren.”

Egelmeers merkt dat ‘demontabel zijn’ een belangrijk criterium is. “Pas als het prijsverschil fors wordt – de garage is iets minder demontabel maar veel minder duur – kiest de klant op basis van prijs. Naar schatting is zo’n 20 procent van de opdrachtgevers al bij aanschaf van plan om de garage in de toekomst te verplaatsen. De rest kiest vooral voor ons systeem vanwege de uitbreidbaarheid en inbreidbaarheid. Een mooi voorbeeld is de eerdergenoemde Vanderlande-garage. Daar realiseerden we in 2014 een garage van 500 plaatsen die we in 2016 hebben uitgebreid met nog eens 600 plaatsen.”

Tenslotte noemt Egelmeers nog een voordeel van een bovengrondse garage: de restwaarde. “Een ondergrondse garage heeft geen restwaarde. Een bovengrondse wel. Daardoor is een bovengrondse garage gemakkelijker te financieren. Bovendien geven wij als EZ Park restwaardes als verzekerde garantie af richting de opdrachtgever.”

Parkeergarage met 426 parkeerplekken voor de medewerkers van Van Rooi Meat in Helmond. De parkeergarage bestaat uit vier verdiepingen en biedt ruimte aan achttien vrachtwagens op de begane grond.

Bouwteamverband

EZ Park realiseert alle garages in bouwteamverband. Egelmeers: “Dat houdt in dat we al onze garages realiseren met dezelfde onderaannemers. Zowel voor de staalconstructie, als voor het beton, verlichting en bestrating en alle onderdelen die erbij komen kijken. Ook de architect is altijd dezelfde. In die aanpak onderscheiden we ons van collega’s die een opdracht aannemen en vervolgens partijen gaan zoeken die het zo goedkoop mogelijk gaan doen.”

Een voordeel van dat bouwteamverband is volgens Egelmeers dat je continue kunt innoveren. “Bovendien kun je een innovatie meteen toepassen in een project en opnemen in je aanpak. Zo’n innovatie kan een techniek zijn, maar bijvoorbeeld ook een planning of proces.”

 
Auteur: Peter Bekkering

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.