Uitspraak Provincie Noord-Holland: spoorwegovergang bij Heemstede mag opgeheven worden

donderdag 18 mei 2017 Guus Puylaert 228x gelezen

In een administratief beroep hebben de Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland de vraag voorgelegd gekregen of de gemeenteraad van Heemstede terecht heeft geweigerd de spoorwegovergang, bekend als Laan van Alverna, aan de openbaarheid te onttrekken.

GS vinden, na bestudering van de stukken en het horen van de betrokken partijen, dat het oordeel van de gemeenteraad niet in stand kan blijven.

Uit de stukken en de hoorzitting blijkt, volgens GS, dat deze spoorwegovergang een verhoogd veiligheidsrisico heeft ten opzichte van andere spoorwegovergangen. GS menen dat dit gegeven in combinatie met een aanvaardbare omreisroute van 1700 meter voor recreanten leidt tot de beslissing dat de betrokken spoorwegovergang wordt onttrokken aan de openbaarheid.

Zo denken de belanghebbenden er over
ProRail en een aantal betrokken omwonenden stellen dat de huidige situatie onveilig is en dat de spoorwegovergang Laan van Alverna gesloten moet worden. Wandelnet en de Fietsersbond menen dat de recreatieve belangen moeten leiden tot het openhouden van de betrokken spoorwegovergang. De gemeenteraad van de gemeente Heemstede heeft geoordeeld dat de overgang veilig genoeg is, omdat ProRail verantwoordelijk is voor de veiligheid.

Tegen dit besluit kan beroep ingesteld worden bij de rechtbank en daarna hoger beroep bij de Raad van State.

(Bron: Provincie Noord-Holland)

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.