Veel jongere bestuurders pakken smartphone in auto uit gewoonte

woensdag 3 september 2014 redactie 0 reacties 313x gelezen

Bijna de helft van bestuurders tussen de 17 en 34 jaar pakt uit gewoonte de smartphone tijdens het autorijden, aldus Team Alert en Allsecur autoverzekeringen. Zij gaven onderzoeksbureau GFK de opdracht om via een digitale enquête vragen te stellen aan autobestuurders van 17 tot 34 jaar over hun smartphonegebruik in de auto.  82 procent van de respondenten zegt zich wel bewust te zijn van de gevaren.

Naast gewoontegedrag (46 procent) zijn ‘altijd bereikbaar willen zijn’ (44 procent) en ‘functionaliteit’ (39 procent) redenen om de smartphone achter het stuur te gebruiken.  82 procent van de bestuurders is zich overigens bewust van de gevaren van smartphone-gebruik in de auto.

Een manier om het gewoontegedrag te doorbreken is om jongeren te laten ervaren dat het eigenlijk heel gemakkelijk is om de smartphone te laten liggen, aldus Willemijn Noordman, gedragswetenschapper bij TeamAlert. ‘Uit onze projecten blijkt dat een  positieve prikkel geven in de vorm van een beloning daarbij goed werkt.

Het onderzoek ‘Smartphonegebruik in de auto’ is een initiatief van TeamAlert (zie ook een filmje)  en Allsecur autoverzekeringen om de verkeersveiligheid onder jongeren in Nederland te bevorderen. Aan de enquête namen 267 beginnende bestuurders (17-34 jaar) deel , waarvan een vergelijking is gemaakt met oudere leeftijdsgroepen. In totaal deden 730 respondenten mee aan dit onderzoek.        

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Seminar Passende Parkeernormen

Geen artikelen gevonden.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.