Verborgen beleid is contra-productief

woensdag 20 december 2017 52x gelezen

‘Verborgen, tegenstrijdig beleid tussen EU en lidstaten is contraproductief, en duur. Europese burgers verdienen beter! De EU wijkt af van nationaal fietsbeleid omdat het een bijzondere rol speelt in de veiligheid en standaards van voertuigen, klimaatbeleid, technologische ontwikkelingen en de interne markt.

Bernhard Ensink, Secretary General of European Cyclists’ Federation, ECF

Bernhard Ensink, Secretary General of European Cyclists’ Federation, ECF

Al deze zaken en meer heeft de ECF voor de fiets in kaart gebracht in het document ‘EU Cycling Strategy’ (https://ecf.com/eu_cycling_strategy), met steun van onder andere de Fietsersbond, CROW, Eurocities en de Europese fietsindustrie. 

Lidstaten beschrijven nationaal hoe ze in het samenspel met andere overheidslagen en de EU, de private en de civiele sector, de potentie van de fiets voor hun agenda gebruiken. De EU zou dat voorbeeld kunnen volgen. Verschillen in nationaal en EU-beleid zijn zinvol zolang ze gekoppeld zijn aan de verschillende rollen. Maar het beleid moet wel hetzelfde doel dienen: prioriteit voor lopen, fietsen en openbaar vervoer. Hieraan hebben de lidstaten zich namelijk gecommitteerd door hun steun aan de New Urban Agenda van de VN. 

 

Er is nog geen samenhangend EU fietsbeleid, maar de inhoudelijke overeenkomsten met nationaal beleid zullen groot zijn. Lidstaten willen bijvoorbeeld kwalitatief en kwantitatief goede fietsinfrastructuur. De EU kan hier helpen door indicatoren en aanbevelingen op tafel te leggen, met misschien een belangrijke rol voor gidsland Nederland.’ 

 
Meer informatie: https://ecf.com/ 

 

 

 

Inhoud laatste dossier

De verkeerskundige

Naar alle eerdere dossiers

Meer artikelen over Wegontwerp

Artikelen 1 tot 5 van 62

1 2 3 4 5 6

Artikelen 1 tot 5 van 62

1 2 3 4 5 6

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.