Kunt u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor de online versie.

Verkeerskunde
Verkeerskunde

Nieuwsbrief extra editie week 24 / zondag 8 december 2019

Van de redactie

In Verkeerskunde 03/2018 verscheen het dossier Fiets, onder leiding van gasthoofdredacteur Adriaan Visser, wethouder in de gemeente Rotterdam.

 

In deze extra nieuwsbrief treft u alle bijdragen uit dit dossier aan.

 

Rotterdam is gastheer van het Nationaal Fietscongres op 21 juni, met op 20 juni het precongres. Thema van het congres is fietsgeluk. U kunt zich nog steeds aanmelden. Meer informatie en aanmelden>>

 

Veel leesplezier!


Nettie Bakker - hoofdredacteur Verkeerskunde

 

Gasthoofdredacteur Adriaan Visser

"Omdat we ook gastheer zijn voor het Nationaal Fietscongres op 20 en 21 juni in onze stad, is dit de kans om alvast Rotterdamse kennis, ervaringen en inspiratie met u te delen", begint Visser zijn voorwoord.

 

Voor de invulling van dit thema is Visser dicht bij huis gebleven, door te laten zien wat een stad allemaal kan doen om fietsen te stimuleren. We maken van Rotterdam de ideale fietsstad. "We hopen dat dit inspireert en laat zien dat je samen in een stad veel kunt doen om fietsen te stimuleren."

 

Lees hier het hele voorwoord van Adriaan Visser, wethouder Mobiliteit in Rotterdam.

 

Mattijs van Ruijven, gemeente Rotterdam

Stadsontwikkelaar Mattijs van Ruijven tekende in 2016 ‘een kaart van de stad’, een praat- en inspiratiestuk voor nieuwe ontwikkelingen en beleid, zoals voor de woonvisie en het stedelijk verkeersplan.

 

Nu dient die kaart als onderlegger voor de Rotterdamse Omgevingsvisie die waarschijnlijk begin 2019 naar de raad gaat. De fiets speelt een prominente rol, maar 'we kapen geen voetgangersruimte voor de fiets'.

 

Lees hier het artikel 'In de stad is fiets het betere alternatief voor de auto'

 

Bart Christiaens, gemeente Rotterdam

Christiaens werkt aan de nieuwe fietsvisie, gebaseerd op de stadsbrede doelstellingen voor de toekomst. "Het huidige, meer solitaire, fietsplan loopt eind dit jaar af. Kernpunt van de nieuwe visie is de mobiliteitstransitie van auto naar ov en fiets", vertelt hij.

 

Lees het artikel 'Fietsvisie: Van groei naar schaalsprong'

 

Irma Bijl-Rodenburg, gemeente Rotterdam

Rotterdam werd na de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog ingericht als stad met veel ruimte voor de auto. De urgentie om meer ruimte te geven aan schoon en langzaam verkeer bleef hier langer uit dan in historische binnensteden, zoals in Utrecht of Amsterdam. 
 

Maar Rotterdam is bezig aan een inhaalslag. "De afgelopen tien jaar is het aandeel fietsers in Rotterdam met 60 procent gestegen. Dat is meer dan een verdubbeling, terwijl het autogebruik nagenoeg stabiel is gebleven."

 

Lees hier het artikel 'Fietsinfra groeit mee met fietsers'

 

Derk Loorbach, Erasmus Universiteit

Transities volgen een patroon en zijn dus te beïnvloeden. “Je kunt op de juiste momenten een duwtje in de goede richting geven”, zegt Derk Loorbach, hoogleraar Transitiekunde en directeur DRIFT (Erasmus Universiteit). “Wij zijn actie-onderzoekers. We stappen in een transitie, lopen als passanten een stukje mee en als mensen in de goede stand staan, stappen we er weer uit. Zo ook in Rotterdam."

 

 

Lees hier het artikel 'Transitie naar Rotterdam fietsstad volgens het boekje'

 

Shurdon Faneyte, BMX Fietsschool

“Verkeerskundigen en planologen hebben niet het organisatievermogen en de didactische vaardigheden om hun beleid en de mobiliteitstransitie rechtstreeks te vertalen naar de praktijk. Wij vullen dat gat", vertelt Faneyte. Met de BMX Fietsschool leidt hij niet alleen topsporters op, maar richt hij zich ook op fiets- en verkeerseducatie op scholen in Rotterdam en Schiedam.

 

 

Lees hier het artikel ‘Wij vertalen mobiliteitstransitie naar de praktijk’

 

Claudia van Zwieten, gemeente Rotterdam

“Ons fietsvlonderproject, voor zover bekend een uniek Rotterdams initiatief, valt op door zijn succes, laagdrempeligheid en flexibiliteit. Fietsvlonders, bekostigd vanuit ons Fietsplan, zijn constructies zo groot als een autoparkeerplaats die ter hoogte van het trottoir ruimte bieden aan 10 geparkeerde fietsen", vertelt Van Zwieten.

 

Lees het artikel 'Fietsvlonders, succesvolle speldenprikken'

 

Vincent Luyendijk, oud-directeur KNWU

Hoe stimuleer je fietsen en hoe kan de fiets bijdragen aan een gezonde, economisch sterke en aantrekkelijke stad? Een gesprek met uitgever Soigneur, oud-algemeen directeur Koninklijke Nederlandse Wieler Unie (KNWU) en ‘ras-Rotterdammer’ Vincent Luyendijk.

 

Lees hier het artikel 'Gastvrije steden voor fietsers: grote gebaren en kleine symboliek'

 

Frank Kwanten, Delta Cycling Campus

“Vorig jaar hebben we als Rotterdams wielerteam een maatschappelijke ommezwaai gemaakt", vertelt Kwanten. "Onze wielerploeg was tot die tijd het vlaggenschip waarmee we jaarlijks een topsportprestatie wilden behalen."

 

Tegelijkertijd zag de wielerploeg dat er meer aandacht voor fietsen ontstond en daarom maakt Delta Cycling zich nu ook hard voor het promoten van alledaags tot sportief fietsen voor Rotterdammers.

 

Lees hier het artikel 'Van 1 topsportprestatie naar 5500 maatschappelijke prestaties'

 

Maarten Jan van 't Oever, Willem de Kooning

“Vorig jaar won mijn team de eerste Rotterdamse Cycle Hack met ons voorstel voor het kinderspel Bike Badges", vertel Maarten Jan van 't Oever, docent Ondernemerschap aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. "Dit spel levert kinderen bij goed uitgevoerde fietsuitdagingen een badge op voor hun fiets. Met het prijzengeld is een ontwerper aan de slag gegaan om het spel en de badges vorm te geven."

 

Lees hier het artikel 'Met een Bike-Badge-rage maken we fietsen nóg leuker'

 

Jantje Steenhuis, Stadsarchief Rotterdam

Met gepaste trots toont stadsarchivaris Jantje Steenhuis een recent topstuk van het Rotterdams Stadsarchief: een art-deco-affiche uit 1935 van fietsfabriek Kestein waarop een innovatie in de bakfietsophanging wereldkundig wordt gemaakt. Ook het Stadsarchief maakt zich op voor het Nationaal Fietscongres op 21 juni in het monumentale Hulstkampgebouw aan de Maaskade en toont er ‘het verhaal van de fietspromotie’ in Rotterdam.

 

 

Lees hier het artikel 'Stadsarchief Rotterdam verwierf een topstuk'

 

Edu Jansing, Feyenoord-City

Feyenoord-City is een groot, privaat en gemeentelijk ondersteund  gebiedsontwikkelingsproject op Rotterdam-Zuid met als thema sport & lifestyle", vertelt Jansing. "Hier worden naast sporters ook bewoners, ondernemers en recreanten betrokken bij sportactiviteiten. Het nieuwe Feyenoord zal een stap maken van clubhuis voor voetbal naar een multisport-clubhuis voor de wijk."

 

Lees hier het artikel 'Feyenoord-City, clubhuis van de wijk'

 

Hannes van der Ven, ANWB-panel

We hebben de leden van het panel ‘Denk mee met de ANWB' gevraagd hoe het gebruik van de fiets in een stad gestimuleerd kan worden vanuit het perspectief van automobilisten, voetgangers en ov-reizigers. Een verslag.

 

Lees het artikel 'Denk mee met de ANWB over Fiets'

 

Thema nieuwsbrieven

Maart 2018

Verkeersveiligheid

Jan 2018

EU-beleid

Nov 2017

Toegankelijkheid

Sept 2017

Fiets

Juni 2017

Verkeer in de Stad

April 2017

Retailverkeer

Maart 2017

Bewegwijzering #2

Maart 2017

Bewegwijzering #1

 

Ontmoeten wij u op 20 en 21 juni?

Meld u aan voor het Nationaal Fietscongres op 21 juni en (eventueel) het pré-congres op 20 juni en 

  • Verbreed uw kennis op het gebied van fiets.
  • Krijg inzicht in de innovaties die een belangrijke rol spelen in de toekomst van de fiets.
  • Deel uw ervaringen en ideeën met andere fietsprofessionals.
  • Beleef Rotterdam en leer meer over de fietsprojecten in de stad.
  • Maak de uitreiking van de Tour de Force Innovatieprijs mee en breng live uw stem uit tijdens het Nationaal Fietscongres.
  • Ga in gesprek met uw vakgenoten.
  • En breid uw kennis(sen)netwerk uit.

 

Meld u hier aan.

 

21 juni

 

Whitepapers

Struyk Verwo: Stille wegdekken voor gemeen-schappelijke wegen

 

DTV Consultants: Whitepaper Fietsdata

 

HERE/Axicom: 'How autonomous vehicles could relieve or worser traffic congestions'

 

Uw vakportefeuille

Ontvang Verkeerskunde én meerdere Ruimte-en Mobiliteitsvaktitels naar keuze 

 

Nieuwsbrief

Klik hier om u aan te melden

 

Twitter

Volg @verkeerskunde

 

Adverteren

 

Programma Nationaal Fietscongres

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven opent het Nationaal Fietscongres op 21 juni. Zij heeft net aangekondigd 200.000 extra forenzen tot fietsen te willen stimuleren.

 

En verder o.a. keynotes van prof. dr. Ap Dijksterhuis en journalist en voormalig beroepswielrenner Thijs Zonneveld.

 

Het volledige programma vindt u hier.

 

Blijf op de hoogte van al het nieuws van Verkeerskunde.nl

Klik hier om u af te melden van de nieuwsbrief.