Explosie (VK4/2018)

donderdag 13 september 2018 Nettie Bakker 26x gelezen

Wees gerust. ‘Explosie’ refereert niet aan de hoeveelheid decibellen in het eerste dossier ‘Geluid’ in Verkeerskunde. Wel aan de aard en omvang van de nieuwste kennis over geluid en het anders kijken naar oplossingen voor geluidshinder.

Een voorbeeld. Ook bij geluidshinder heeft een aanpak bij de bron de absolute voorkeur. Geluidshinder in verkeerskunde, zo begrijpt u, gaat over geluid veroorzaakt door verkeer. En bij een aanpak bij de bron denk je dan natuurlijk aan stille wegdekken, e-vervoer in steden, een geluidsscherm en als het niet anders kan, gevelisolatie. Dan heb je het ongeveer wel gehad.

Toch niet. Miriam Weber introduceert het woord 'soundscape' in dit vakblad. Een soort landkaart van geluid in een gebied. Soundscape is ook een wetenschappelijke studie en leert niet alleen veel over persoonlijke beleving van geluid, maar ook over persoonlijke schade en herstel van geluid. Stille plekken in de stad kunnen helend werken. Mensen ervaren dit als prettig. Ze herstellen er van geluidshinder. Verbind je zulke stille plekken met aangename fiets- of wandelroutes, dan ben je wel gek als je nog in de auto stapt. Misschien dus wel de beste aanpak bij de bron.

Ligt dit ook allemaal op uw bord? Ja en nee. U wordt sterk geadviseerd om geluidsproblematiek integraal aan te pakken. Samen met uw collega’s van Ruimte, Gezondheid en Milieu. Geluid is bij uitstek een integraal thema. 
 

Geluid hebben we bij de uitgeverij met stip staan in het rijtje thema’s dat we in de breedte gaan uitwerken voor u én voor uw collega’s van Ruimte, Gezondheid en Milieu. Dit doen we op onze nieuwe platform BIIND. Over geluid leest u meer in dit nummer. Op BIIND kom ik vast nog terug.

Voorwoord Nettie Bakker


Nettie Bakker, hoofdredacteur Verkeerskunde
E nettie@verkeerskunde.nl
T 038-4606 394
M 06-510 70 112

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.