Rondom fiets (VK3/2018)

vrijdag 8 juni 2018 Nettie Bakker 45x gelezen

Verrassend en nieuw in deze Verkeerskunde is een blik in de ruimte voorbij de reikwijdte van het vakgebied als het gaat om fiets. Immers, wie denkt er bij fietsstimulering van basisschoolleerlingen aan het plezier en de impact die een BMX Fietsschool kan bieden, of aan de schier onuitputtelijke creativiteit van de stedelijke wielersportclub om privaat gesponsorde maatschappelijk fietsprojecten van de grond te tillen, die er ook nog eens daadwerkelijk toe doen.

“Verkeerskundigen en planologen hebben niet het organisatievermogen om de vertaalslag te maken van beleid naar de praktijk”, stelt Shurdon Faneyte, directeur-eigenaar van de BMX Fietsschool in Rotterdam verderop. Een uitspraak die je kunt opvatten als tekortkoming en het liefst snel onder het kleed zou willen schuiven, of een signaal dat je grootmoedig erkent en er met open vizier en hoopvol op anticipeert. 

 

Hoe je dat dan in de praktijk doet, lijkt vanuit de traditionele werkprocessen misschien wat ingewikkeld, maar gasthoofdredacteur en Rotterdams wethouder Adriaan Visser laat met zijn selectie voor het thema Fiets zien wat er buiten het vakgebied allemaal te ontdekken en te vinden is aan kennis, kunde, ervaring en netwerk als het gaat om de fiets. 

 

Bundel je de krachten, in feite door je slechts ervan te vergewissen dat nieuwe partners dezelfde hogere doelen nastreven voor de stad, dan kan er eigenlijk weinig meer misgaan. In dit thema dan ook verrassend veel informatie over de stedelijke schil rondom het vakterrein fiets in Rotterdam. Als ik het geheel zou samenvatten in één woord, zou het ‘inspirerend’ zijn. Ik zou daarom niet wachten om het thema te gaan lezen en zelfs goed bewaren. 

 

Bijvangst, mooi woord, is wat je er nog bijkrijgt. Ook op dit vlak sprankelt er hier en daar iets rondom het thema fiets. 

Voorwoord Nettie Bakker


Nettie Bakker, hoofdredacteur Verkeerskunde
E nettie@verkeerskunde.nl
T 038-4606 394
M 06-510 70 112

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.