Infobord (VK 4/2011)

woensdag 15 juni 2011 4 reacties 501x gelezen

In deze rubriek behandelen we vragen van weggebruikers over verkeerskundige situaties. We leggen deze vraag voor aan Hillie Talens van het CROW, maar zijn benieuwd of u dit probleem in uw gemeente tegen bent gekomen en hoe u dit zou oplossen. Reageer!

 

Vraag: de heer Reijs, Emmen

‘Bij binnenrijden – via de enige toegangsweg – van de wijk Parc Sandur in Emmen wordt met een I-bord verwezen, naar een infobord met plattegrond. Verderop rechts van de weg is een parkeerplaats met een paneel met aan de zichtzijde reclame. Kijk je heel goed dan zie je

– vaak afgeschermd door begroeiing – een klein bordje met verwijzing naar de (onbestrate) achterzijde van het paneel voor de plattegrond. Nu rijden mensen daar veelvuldig aan voorbij. Is het niet veiliger en logischer en functioneler dat de plattegronden zichtbaar zijn in de rijrichtingen zoals bij verkeersborden en verkeersaanwijzingen en de reclame aan de andere zijde?’

  

Antwoord: Hillie Talens, CROW

Er bestaat geen concrete richtlijn voor een informatiepunt bij de ingang van een gebied, plaats of wijk. Dat betekent dat de ontwerper moet terugvallen op algemene aanbevelingen en praktische kennis. Omdat men te voet de plattegrond gaat raadplegen, is aan te bevelen de ruimte rond de zuil met de plattegrond te verharden en goed te verlichten. Dat de reclame aan de voorkant staat en de plattegrond aan de achterkant komt vaak voor wanneer dergelijke informatieborden deel uitmaken van een pakket, waarbij een bedrijf lichtmasten, bushaltes en stadsplattegronden huurt voor reclameposters. Reclame in het zicht brengt dan meer op dan een plattegrond in het zicht. Het CROW stelt verder vast dat deze informatieborden in de toekomst vooral nog relevant zullen zijn bij nieuwe wijken die nog niet zijn opgenomen in navigatiesystemen.


Reacties

Reacties

Ton van Dun 13/10/2011 21:00

Vraag;
Waarom wordt op de informatieborden met een plattegrond van de gemeente de "hier bevindt U zich"-pijl niet geplaatst in de rijrichting? Dit lijkt mij veel logischer en makkelijker te lezen. Het komt nu meer dan eens voor dat ik allerlei capriolen moet uithalen om de juiste route te kunnen aflezen.
De straatnamen en dergelijke dienen dan ook "normaal" leesbaar te zijn. Ik ben me er van bewust dat de gemeente dan wel voor ieder bord een andere kaart dient te gebruiken.

gerard 24/07/2011 19:29

Typisch en geval waar de functionaliteit het verloren heeft van het geld. Een plattegrond laten sponsoren door reclame: prima. Maar als de reclame zo gaat overheersen dat niemand meer ziet dat er een plattegrond is, dan kun je beter niets plaatsen. Of de reclame altijd op de voorkant moet, is ook de vraag. Juist op genoemde foto zou een reclame op de achterzijde prima zichtbaar zijn voor verkeer uit de andere richting.
Verder eens met Wim: fietsers en voetganers willen ook de weg weten! En navigatiesystemen zijn ook voor het autoverkeer - zeker in het goedkopere marktsegment - ook nog niet de norm.

Peter 07/07/2011 09:28

Beste heer Wim,
Bedoelt wordt naar mijn inziens dat in de toekomst ook de navigatie op de mobiletelefoon, de zogenoemde smartphone, aanwezig zal zijn.
Verder zijn de borden veelal voor automobilisten bedoelt en niet voor fietsers en voetgangers.
Dat de gemeente kiest voor meer inkomen door middel van reclame is zakelijk gezien slim.
Geef dan wel duidelijk aan dat aan de achterzijde het informatiebord is. En maak het inderdaad goed bereikbaar.

Wim 22/06/2011 07:59

Blijkbaar denkt mevrouw Hillie Talens nog steeds vanuit autooogpunt. Dat blijkt toch uit de opmerking dat in de toekomst zulke informatieborden vooral nog relevant zullen zijn bij nieuwe wijken die nog niet zijn opgenomen in navigatiesystemen.
Volgens mij zullen ook de komende jaren de grote meerderheid van de fietsers en voetgangers niet uitgerust zijn met een navigatiesysteem, en ook deze groep van weggebruikers zoeken soms de weg. Laatst kwam ik nog zo'n bord tegen dat uitstekend bereikbaar was voor de automobilist maar waar je als fietser op de naastliggende fietspad zeer veel moeitte moest doen om het bord te bereiken.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.