Wat 'bezielt' Marleen Hovens, projectmanager Verkeer en Vervoer, CROW? VK4/2016

vrijdag 26 augustus 2016 0 reacties 123x gelezen

Marleen Hovens: ‘Mijn vakgebied blijft me boeien’

 

Verkeerskunde zoekt naar de persoonlijke bezieling van vakgenoten om daarmee een beeld te schetsen van de waarde van dit vakgebied voor de samenleving. In deze aflevering de bezieling van Marleen Hovens, projectmanager Verkeer en Vervoer, CROW.

'Dat ik verkeerskunde ben gaan studeren heb ik te danken aan mevrouw Pepping, decaan op mijn middelbare school. Ik wist niet zo goed wat ik wilde gaan studeren, had wel wat rondgekeken op open dagen, maar werd nergens echt warm van.

 

Wat doe je in zo’n situatie? Je vraagt een gesprek aan met de decaan, je vertelt over je zoektocht naar een opleiding en dan zegt zij: Heb je wel eens van de Verkeersacademie gehoord? Waarop ik ongetwijfeld iets gezegd zal hebben als: heu?

 

Zij gaf me een informatiefolder (te leen!) mee en ik was meteen gegrepen.

Ik realiseerde me dat ik me al tijden verbaasde over verkeerssituaties in mijn dorp en over al die fietsroutes die ik als tiener aflegde. Ik was in mijn middelbare schooltijd wel eens geënquêteerd over de kwaliteit van de schoolfietsroute en ik wist dat er een groot onderzoek liep naar die fietspaden (wekenlang zagen we een man in een auto zitten die, zo werden we door hem gerustgesteld geen kwaad in de zin had, maar fietsers aan het tellen was).

 

Dat onderzoek leidde tot maatregelen, daar was niets mis mee, maar moest je daarvoor nou zoveel onderzoeken? En dan werd de meest gevaarlijke plek (sociaal gezien dan) niet eens aangepakt: dat deel van de fietsroute bleef liggen waar het lag, langs een viaduct zonder ook maar enig sociaal toezicht (eng was het daar, in het donker, in je uppie!).

 

Ook fietste ik veel op smalle plattelandswegen. Twee soorten automobilisten heb ik in die tijd leren vrezen: de postbezorger (toen nog het rode PTT-autootje, die wist echt niet wat rustig rijden was) en de jongemannen die werkten bij het loonwerkersbedrijf (die reden op de tractor best wel rustig, maar eenmaal in de auto, …)

 

Toen ik begreep dat voor dit soort vraagstukken een studie bestond, heb ik me meteen in Tilburg gemeld. Ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze. De combinatie van techniek en mens/gedrag, de combinatie van alleen en samen werken, de combinatie van abstractere vraagstukken en hele specifieke vragen: heerlijk.

 

Mijn vakgebied omvat zo veel verschillende aspecten. Het blijft me boeien. ‘

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Eerdere bijdragen in de serie Wat 'bezielt 'u?

Artikelen 1 tot 10 van 18

1 2

Artikelen 1 tot 10 van 18

1 2

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.