Wat 'bezielt' Sipke van der Meulen secretaris ROF? (VK 5/2016)

vrijdag 21 oktober 2016 0 reacties 184x gelezen

Sipke van der Meulen: ‘Ik werd gegrepen door een verhaal’

 

Verkeerskunde zoekt naar de persoonlijke bezieling van vakgenoten om daarmee een beeld te schetsen van de waarde van dit vakgebied voor de samenleving. In deze aflevering de bezieling van Sipke van der Meulen secretaris ROF.

‘In 1975 maakte de HTS in Leeuwarden een start met de studie Verkeerstechniek. Met 40 studenten begonnen we, in 1979 studeerden er 25 af. Samen met de staf en gastdocenten hebben we, studenten, een opleiding neergezet en daarmee actief bijgedragen aan de ontwikkeling van het vak verkeerskunde. Noem ons een groep pioniers.

 

In 1980 mocht ik aantreden als de verkeerskundige van de Vereniging Bescherming Voetgangers, een avant-garde belangenvereniging. Het ging om voetgangers, om de menselijke maat in het verkeer pur sang. Daar werd ik gegrepen door het verhaal van Jan Lases, vader van een in het verkeer overleden kind, en strijder voor verbetering van de verkeersveiligheid in zijn dorp, Noorden.

 

In 1987 ging ik aan het werk bij het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid in Fryslân (ROF), dé plek om nu al 30 jaar steeds nieuwe initiatieven te ontwikkelen om de verkeersonveiligheid een halt toe te roepen. Rond de eeuwwisseling verongelukten beide ouders van een streekgenoot; ruim een jaar later de twee dochters (één zwanger) van dorpsgenoten van mij. Een regionale herdenking verkeersslachtoffers ontstond. Is Duurzaam Veilig niet ooit begonnen met de startnotitie getiteld: ‘Iedereen kent wel iemand’?

 

Als ik terugdenk zie ik ‘pionieren met het Alcoholslot’, ‘een noordelijke Proeftuin Verkeersveiligheid’, ‘ongevalsregistratie op een PDA (dat wordt nu de MEOS)’ en ‘aanvullende slachtofferregistratie via de SpoedEisendeHulp’, voorbijkomen. Ontwikkelwerk genoeg, drijfveren genoeg. SWOV-directeur Peter van der Knaap zegt dat Verkeersveiligheid een keuze is, voor mij is het een levenskeuze geweest en daar heb ik geen spijt van!’

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Eerdere bijdragen in de serie Wat 'bezielt 'u?

Artikelen 1 tot 10 van 18

1 2

Artikelen 1 tot 10 van 18

1 2

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.