"We maken graag concrete afspraken"

woensdag 21 februari 2018 Pieter Litjens 114x gelezen

Amsterdam is al ver met de risicogestuurde aanpak van verkeersveiligheid. Toen de registratie van verkeersongevallen verslechterde, zijn we begonnen met het onderzoeken van Safety Performance Indicators (SPI’s).
Pieter Litjens is wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie van de gemeente Amsterdam.

Pieter Litjens is wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie van de gemeente Amsterdam.

Bij dit onderzoek kijken we naar de infrastructuur én naar het gedrag van weggebruikers die voor verkeersonveiligheid zorgen, zoals door rood rijden of zonder licht fietsen. Hierdoor weten we dat Amsterdamse fietsers en voetgangers vaker door rood gaan dan automobilisten, taxi’s en trams, en dat het met tegen de richting in fietsen in de stad eigenlijk wel meevalt. 

 

In het Meerjarenplan Verkeersveiligheid 2016-2021 hebben we deze informatie gebruikt voor effectieve maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan wachttijdindicatoren voor voetgangers en fietsers bij verkeerslichten. Daarnaast maken we campagnes voor de Amsterdammers en organiseren we acties met de politie. Een goed voorbeeld zijn de jaarlijks terugkerende fietsverlichtingscampagnes. De politie voert actie op straat en houdt fietsers aan die zonder licht rijden. Ze krijgen lampjes om mee thuis te komen, maar ook een boete, omdat onverlicht fietsen natuurlijk niet mag. Als gemeente ondersteunen we deze acties met een campagne. Op social media en op borden in de stad. Daarnaast zorgen we voor de fietslichtjes die worden uitgegeven bij de politieacties. 

 

Ook richten we ons op het gedrag van Amsterdammers, bijvoorbeeld met de campagne ‘Superbelangrijk’ over afleiding door smartphones die we samen met het GVB en de Vervoerregio zijn gestart. 

Als gemeente proberen we de infrastructuur zo goed mogelijk in te richten. 

Op basis van het onderzoek naar de infrastructuur (de SPI-weg, ook wel bekend als Network Safety Index) kunnen we de komende jaren de risico’s voor verkeersveiligheid op de 50 km-wegen in de stad gericht wegnemen. 

 

We zijn heel blij dat het kabinet het manifest ‘Verkeersveiligheid, een nationale prioriteit’ dat mede namens Amsterdam is aangeboden, heeft omarmd in het regeerakkoord. We maken graag concrete afspraken over verkeershandhaving, ongevallenregistratie en ondersteuning van SPI’s. 

 

Vanuit Europa zien we graag regels voor verkeersveiligere voertuigen, zoals vrachtauto’s met lage cabines waardoor chauffeurs voetgangers in de stad beter kunnen zien. 

 

 

Inhoud laatste dossier

Wegontwerp

Naar alle eerdere dossiers

Meer artikelen over Wegontwerp

Artikelen 1 tot 5 van 62

1 2 3 4 5 6

Artikelen 1 tot 5 van 62

1 2 3 4 5 6

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.