Cor van der Klaauw, provincie Groningen (VK 1/2013)

maandag 4 februari 2013 1 reactie 762x gelezen

Cor van der Klaauw, senior beleidsmedewerker, provincie Groningen

 

Op de foto staat u voor het nieuwe station Europapark in Groningen. Wat maakt deze situatie zo bijzonder voor u?

 

Het nieuwe station Europapark is een juweeltje! Niet zomaar een standaard station, maar eentje met uitstraling. Bovendien een ‘masterpiece’ van geïntegreerde ruimtelijke- en vervoersplanning. De ontwikkeling van het terrein van de oude elektriciteitscentrale Helpman tot een groot stedelijk woon-, werk- en leasuregebied vormde de directe aanleiding voor de bouw van het station. Geen goedkoop station, de kosten bedroegen ruim 40 miljoen euro, maar voor dat bedrag krijg je als reiziger wel waar voor je geld!

 

Stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en verkeerskundigen hebben eendrachtig samengewerkt met als resultaat een prachtig station met een fietsvriendelijke, ruime tunnel en een gratis fietsenstalling. Een icoon voor de stad met een hoge kwaliteit van de openbare ruimte. Door de tunnel onder het station zijn er nieuwe verbindingen ontstaan. Ouders met kinderen uit de nieuwbouwwijk De Linie gebruiken de fietstunnel nu als veilige fietsroute naar de basisscholen in Helpman en joggers hebben hun actieradius sterk uitgebreid. Het Euroborgstadion en de daarin ondergebrachte voorzieningen (bioscoop, restaurants, sportschool en supermarkt) liggen voor inwoners uit de zuidelijke stadswijken in Groningen nu naast de deur. Maar het mooiste is dat door het nieuwe station Europapark en de opening van de Hanzelijn de afstand van Amsterdam naar Groningen psychologisch korter is geworden. Groningen past nu in de ‘mental map’ van de Amsterdammers zodat ook zij nu kunnen zeggen ‘er gaat niets boven Groningen!’


Reacties

Reacties

Cor Zijlstra 15/08/2013 02:19

Er ontbreekt nog een tunnel onder de Helperzoom. Misschien ter hoogte van de vijver bij de afslag Haydnlaan.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Wegdromen

De gemeentelijke verkeerskundige. Een duizendpoot, generalist én specialist tegelijk. Maar vaak ook een wat onzichtbare positie in de gemeente. In deze rubriek zoekt Verkeerskunde de verkeerskundige op.

Eerdere Wegdromen - Verkeerskunde

Eerdere Wegdromen

Overige wegdromers

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.