Jan-Albert de Leur, gemeente Heerhugowaard (VK 8/2011)

donderdag 24 november 2011 2 reacties 729x gelezen

Jan-Albert de Leur, beleidsmedewerker verkeer, gemeente Heerhugowaard

 

Op de foto staat u bij rotonde ‘d’Olifant’, Middenweg-Rustenburgerweg in Heerhugowaard. Wat maakt deze situatie zo bijzonder voor u?

Dit is de kleinste van de 18 huidige rotondes van Heerhugowaard. Sinds de uitbreiding van de stad in de jaren 90 is Heerhugowaard een echte rotondestad geworden. Rijscholen uit de hele omgeving komen naar Heerhugowaard om rotondes te oefenen. Deze rotonde is bijzonder omdat het één van mijn eerste ontwerpen is die nagenoeg helemaal volgens mijn eerste schets is uitgevoerd. De straal van de rotonde is zo klein dat een middeneiland onmogelijk is. Dat komt vooral omdat de bus hier een driekwart-beweging maakt en omdat bevoorradend verkeer van het naastgelegen winkelhart hier een 360° draai moet kunnen maken. Belangrijkste reden om hier wel voor een rotonde te kiezen, is het vele fietsverkeer, dat in deze situatie veel meer ruimte en voorrang heeft gekregen. Bijkomend voordeel van deze situatie is dat de oude structuur van de twee kruisende polderwegen en het monumentale pand ‘d’Olifant’ met in de tuin de oudste kastanje van Heerhugowaard, sterker geaccentueerd worden.

 

De rotonde is de eerste van soortgelijke kleine rotondes in onze regio. De ervaring die we hier opdoen, zal een antwoord geven op de vraag of dit soort kleine rotondes op meer locaties uitkomst zouden kunnen bieden.


Reacties

Reacties

Jan-Albert de Leur 18/01/2012 15:35

Sander,

Ik zou zeggen: kom een keer kijken in Heerhugowaard..
Je bent welkom. Ik ben ook wel geïnteresseerd in Drechterland te komen kijken naar jullie oplossingen...

groet,
Jan-Albert de Leur
tel. 072-5755612

Sander Korver 17/01/2012 16:44

In de gemeente Drechterland liggen ook enkele microtondes Zie onder andere http://g.co/maps/4k9e9 Is de situatie enigszins te vergelijken? Ik ben er in iedergeval wel nieuwsgierig naar en zou graag meer info willen als dat kan.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Wegdromen

De gemeentelijke verkeerskundige. Een duizendpoot, generalist én specialist tegelijk. Maar vaak ook een wat onzichtbare positie in de gemeente. In deze rubriek zoekt Verkeerskunde de verkeerskundige op.

Eerdere Wegdromen - Verkeerskunde

Eerdere Wegdromen

Overige wegdromers

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.