Warner Beumer, Rotterdam (VK 5/2014)

dinsdag 30 september 2014 0 reacties 224x gelezen

Warner Beumer, verkeerskundig ontwerper in Rotterdam

Wat is er (verkeerskundig) zo bijzonder aan de locatie waar u gefotografeerd bent?

De Rijnhavenbrug is een schitterende langzaamverkeersverbinding tussen Katendrecht en de Wilhelminapier (Kop van Zuid) ontworpen door Quist Wintermans Architekten. Gedachte bij deze brug is dat de mens erover kan flaneren, zelf keuzes maakt aan welke zijde hij wil lopen, fietsen of verblijven. In dit voetgangersgebied kan ook de fietser zijn weg goed vinden met aangepast gedrag. Bij ontwerpen moeten we niet altijd bang zijn voor de misbruikers en vertrouwen hebben in de normaal denkende gebruikers. Ontwerpen moeten sociaal gedrag stimuleren. Dit lukt vooral door niet alles te willen regelen. Maatwerk en vormgeving zijn daarbij belangrijk en de locatie moet ervoor geschikt zijn. Ik ga er vanuit dat dit een start is voor een groter gebied rond de Rijnhaven/Kop van Zuid waarbij voetganger en fietser samen gaan. 

 

Vraag aan Warner Beumer van de twee Zwolse Wegdromers uit VK 4/2014, Marieke van Brussel en Willem Bosch: wat zijn de voordelen zijn van het organiseren van een internationaal wielerevenement?

 

Antwoord Warner Beumer: ‘De tourstart in 2010 heeft het fietsen in de stad voor een bredere bevolkingsgroep in een positief daglicht gesteld. Het organiseren van grote evenementen in een stad, die over de wereld gezien worden, maakt inwoners trots op hun stad. Zij voelen zich met de stad verbonden en leven meer mee met nieuwe ontwikkelingen in en rond de stad. Imagebuilding! Ook nu weer heeft het nieuwe college van de stad het gebruik en stimuleren van fietsen in de stad hoog op hun agenda staan. Rotterdam pretendeert niet speciaal een fietsstad te zijn, maar we zijn het wel. In het jaar van de Tour de France is een significante stijging in fietsgebruik geconstateerd, wat toch als extra winst is te zien.’

 

 

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Wegdromen

De gemeentelijke verkeerskundige. Een duizendpoot, generalist én specialist tegelijk. Maar vaak ook een wat onzichtbare positie in de gemeente. In deze rubriek zoekt Verkeerskunde de verkeerskundige op.

Eerdere Wegdromen - Verkeerskunde

Eerdere Wegdromen

Overige wegdromers

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.