Wereldprimeur met project ‘led op A2’

maandag 3 april 2017 Guus Puylaert 0 reacties 152x gelezen

Op het traject A2 Holendrecht-Maarssen, de breedste snelweg ter wereld, heeft Rijkswaterstaat over een lengte van 15,6 kilometer ledverlichting aangebracht. Dat leidt naar verwachting tot een energiebesparing van 241.000 kWh per jaar. De resultaten van deze ‘wereldprimeur’ werden op dinsdag 28 maart gedeeld tijdens de expertmeeting A2.

Eind 2016 werd het A2-traject Holendrecht-Maarssen van 2x6 rijstroken volledig voorzien van de energiezuinige verlichting. In juli 2006 werd al eens een kleinschalige proef gedaan, waaruit bleek dat verlichtingsniveau voldoende is.

Op de expertmeeting op 28 maart werden de testresultaten, kennis en ervaring van het project ‘led op A2’ gedeeld. Namens Vialis spraken Laurens Huisman en Herman Kraaij over de uitvoering van het project en namens KU Leuven sprak Stijn Hermans over de impacht van de lichtbron op het contrast van de wegmarkering. U kunt de presentaties hier bekijken.

 

73 huishoudens

Naar verwachting wordt op het traject A2 Holendrecht-Maarssen ca. 241.600 kWh per jaar bespaard, wat gelijk staat aan het jaarverbruik van 73 huishoudens. Dit is bovendien een besparing van 38% ten opzichte van de huidige uitstoot.

Tijdens de Nationale Klimaattop in oktober 2016 ondertekende hoofdingenieur Peter Struik de afspraak, om alle verlichting in beheer van Rijkswaterstaat voortaan led te maken. RWS Midden-Nederland-district Zuid wil zelf in 2025 alle verlichting op hun snelwegen volledig led hebben gemaakt.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Seminar Passende Parkeernormen

Geen artikelen gevonden.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.