Combi reisinfo en telewerken kan bereikbaarheid bevorderen (VK 2/2015)

vrijdag 27 maart 2015 0 reacties 66x gelezen

Deze notitie is een van drie wetenschapsnotities, gepubliceerd in VK 2/2015
Onder bepaalde omstandigheden leidt gedrag van reizigers die zowel reisinformatie gebruiken als kiezen voor telewerken tot een betere bereikbaarheid.  

 

Dit concludeert NWO-onderzoeker Ruihua Lu in zijn dissertatie 'The Effects of Information and Communication Technologies on Accessibility', waarop hij promoveerde aan de TU Delft. Lu constateert dat er een mogelijke synergie bestaat tussen reisinformatie en telewerken. Tezamen kunnen ze voor een verbeterde bereikbaarheid zorgen, doordat er bijvoorbeeld minder files ontstaan, wanneer mensen reisinformatie en telewerken combineren. Maar dit effect treedt niet in alle gevallen op. Lu concludeert dat bereikbaarheidsbeleid op dit moment nog te weinig rekening houdt met effecten van ICT. Dit komt onder meer doordat er verschillende definities en normen zijn voor het begrip bereikbaarheid, aldus Lu. Daarnaast stelt hij dat beleidsmakers meer rekening moeten houden met de voorkeuren van reizigers rond ICT.

Lu: 'Als je die voorkeuren negeert, krijg je onjuiste inschattingen van de effectiviteit van bepaalde ICT-gerelateerde maatregelen en strategieën. Het zou volgens Lu goed zijn wanneer beleidsmakers in elk geval zowel de effecten van reisinformatie als de effecten van telewerken en andere 'tele-activiteiten' in hun onderlinge samenhang zouden meenemen in hun bereikbaarheidsbeleid. Lu: 'Veel mensen combineren die mogelijkheden. Bovendien gebruiken ze voor ICT steeds meer dezelfde apparaten en media, waardoor combinaties nog meer voor de hand liggen.'

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Wetenschapsnotities

In diverse NWO-progamma's worden academische onderzoeksgroepen uitgedaagd hun visie te geven op wat nodig is voor duurzame bereikbaarheid van de Randstad. Zij vertalen hun bevindingen in praktische notities. Een overzicht.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.