Wout van Bommel leert lessen uit 100 jaar verlichtingsonderzoek

vrijdag 19 december 2014 redactie 0 reacties 206x gelezen

We staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk in de verlichtingskunde: niet de ontwikkeling van lichtbronnen, maar mensgerichte applicaties staan nu centraal. Het ‘internet der dingen’ creëert een nieuwe, complexe omgeving waarin systemen met elkaar communiceren en interacteren. Ontwikkelaars moeten precies begrijpen wat ze met licht in de juiste applicaties tot stand kunnen brengen, aldus prof.ir. Wout van Bommel na een analyse van 100 jaar onderzoek en toepassingen in de openbare verlichting.  
Drie onderzoekers bestuderen het effect van lichtverblinding op mensen in een voertuig op het Openlucht lab van Philips in Turnhout.

Drie onderzoekers bestuderen het effect van lichtverblinding op mensen in een voertuig op het Openlucht lab van Philips in Turnhout.

Van Bommel gaf op verzoek van het IGOV Innovatie Platform een lezing voor verlichtingsdeskundigen tijdens de Dag van Verkeer en Mobiliteit in Houten. Aanleiding voor zijn ‘reflectie op het verleden en blik in de toekomst’, is het 100 jarig bestaan van Philips Research (Nat Lab). 

Hoewel Van Bommel stelt dat er een volstrekt nieuwe focus wordt verwacht in onderzoek en toepassingen, constateert hij ook dat onderzoek in het verleden zeker al richting gaf aan toekomstig onderzoek in het tijdperk van het internet der dingen.

Van Bommel start zijn lezing met een illustratie van gemeenteraadsnotulen uit 1919 waarin de gemeenteraad van Moergestel op verzoek van de opa van Van Bommel ‘deze winter 7 lantaarns zal laten branden in plaats van 5’. Het begin van vraaggestuurd licht in de openbare ruimte.

Daarna volgde een lange periode met de ene technische hoogstand na de andere in de ontwikkeling van lichtbronnen. Maar ook, zo laat van Bommel zien, is er al praktijkonderzoek naar het effect van lichtverblinding op mensen in een voertuig op het Openlucht lab van Philips in Turnhout(zie foto).

Dit mensgericht onderzoek stond lang in het teken van verkeersveiligheid en sociale veiligheid, maar neemt in de komende jaren een vlucht naar lichtapplicaties die de mensheid op hele nieuwe manieren van dienst kunnen zijn. Van Bommel noemt een lichtbron die wordt opgewekt door zwaartekracht, een toepassing die letterlijk licht kan brengen voor - nog steeds 1,6 miljard - mensen die leven in gebieden zonder elektriciteit. Of de teelt van groente en fruit in afgesloten containers onder  het juiste ledlicht tot aan ondergrondse woningen die worden voorzien van virtuele ramen met leds die dezelfde gezondheidswaarde van daglicht kunnen bieden.

Wout van Bommel bekleedde diverse functies in nationale en internationale norm commissies waaronder CIE, IDA, SOLG en de NSVV. Hij werd in 2004 benoemd tot Consulting Professor aan de Fudan Universiteit van Shanghai en in 2008 tot externe gecommitteerde aan de Master opleiding ‘Light and Lighting’ van de Universiteit van Londen (University College, UCL: Bartlett Institute). In de afgelopen twee jaar werkte hij aan het boek ‘Road Lighting’ dat recent bij Springer is verschenen. 

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Seminar Passende Parkeernormen

Geen artikelen gevonden.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.