Zelfrijdende deelauto wint terrein in Amerika

maandag 20 maart 2017 Guus Puylaert 164x gelezen

De zelfrijdende deelauto wint in Amerika de komende 15 tot 20 jaar aan terrein. In de drie steden New York, Dallas en Los Angeles zullen bijna 7 miljoen automobilisten de stap naar de zelfrijdende deelauto zetten, bleek uit onderzoek van consultancybedrijven Arcadis, HR&A Advisors en Sam Schwartz Consulting.

De auteurs van het rapport “Driverless future: a policy roadmap for city leaders” verwachten dat zelfrijdende voertuigen op de langere termijn gewoner worden in het stadverkeer. Auto- en technologiebedrijven verwachten dat de zelfrijdende auto de komende drie tot vijf jaar vercommercialiseerd gaat worden.

Ontwikkeling

Het onderzoek toont ook aan dat veel automobilisten de stap zetten van een eigen auto naar een zelfrijdende deelauto. De studie vergelijkt hiervoor de verwachte kosten van autodelen en de kosten van eigen autobezit, zoals de aankoop, parkeren en vervoerskosten. In New York geeft zelfs 46 tot 60 procent van de pendelaars met auto aan, over te stappen op een zelfrijdende deelauto.

Aanbevelingen

Deze ontwikkeling zal nogal wat teweegbrengen voor steden en de ruimtelijke indeling. De onderzoekers geven daarom een duidelijk signaal aan beleidsmakers met aanbevelingen om steden voor te bereiden op de komst van zelfrijdend vervoer, zoals het afslanken van parkeermogelijkheden in stadskernen en alternatieve betaalmethodes bedenken voor arme bevolkingsgroepen.

Nederland

“Een dergelijk onderzoek is nog niet verricht voor de Nederlandse markt”, geeft Tim Preger van Arcadis aan. Wellicht gebeurt dat later nog.

Het hele rapport is hier te lezen.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.