KiM-rapport: 'De mobiliteit bij vakanties naar het buitenland'

woensdag 27 mei 2020

Het KiM heeft het rapport 'De mobiliteit bij vakanties naar het buitenland' gepubliceerd. Deze publicatie beschrijft de situatie in 2019 en 2019; dus nog vóór de coronacrisis. Het KiM geeft in de brochure 'De mobiliteit bij vakanties naar het buitenland' inzicht in hoeveel mensen dit doen, waar ze naar toe gaan en welk vervoermiddel ze gebruiken. Ook beschrijft het KiM de kenmerken van de mensen die deze keuzes maken, de relatie met dagelijkse mobiliteit en de relatie met duurzaamheid. Het KiM gaat in de brochure niet in op de gevolgen van de coronacrisis voor de vakantiemobiliteit op de lange termijn.

Een samenvatting:

  • In 2018 ging 65% van de inwoners van Nederland minimaal 1 keer op vakantie naar het buitenland, 35% deed dit niet. De mensen die op vakantie naar het buitenland gaan, zijn over het algemeen hoger opgeleid, hebben een hoger huishoudinkomen en zijn jonger dan de mensen die niet op vakantie naar het buitenland gaan.
  • 86% van alle vakanties naar het buitenland heeft een bestemming binnen Europa.
  • Voor de meeste vakanties naar het buitenland wordt de auto (47%) of het vliegtuig (43%) gekozen. Zowel de trein (3%) als de bus (3%) worden minder vaak gebruikt. De meeste afstand voor vakanties naar het buitenland wordt afgelegd met het vliegtuig (circa driekwart van de afstand). Dat komt doordat met het vliegtuig gemiddeld langere afstanden worden afgelegd dan met andere vervoermiddelen.
  • Reizigers verklaren hun keuze voor een bepaald vervoermiddel voornamelijk doordat dit hen de gemakkelijkste manier biedt om op de bestemming te komen. Specifiek voor het vliegtuig noemen ze verder de korte reistijd, voor de auto de vrijheid en voor de trein het comfort. Voor de bus geven ze als voornaamste reden dat deze het goedkoopst is.
  • Het type bestemming bepaalt de vervoermiddelkeuze. Bij stedelijke bestemmingen kiezen vakantiegangers vaak voor het vliegtuig, terwijl bij landelijke bestemmingen de auto het populairste vervoermiddel is.
  • We identificeren 6 typen vakantiegangers:
  1. 'Nederland is prachtig' (20%)
  2. 'Naar het buitenland met de auto' (30%)
  3. 'Naar het buitenland met het vliegtuig' (20%)
  4. 'Afwisseling en variatie' (20%)
  5. 'Frequente vliegtuigfans' (8%)
  6. 'Frequente autofans' (3%)

Lees hier meer (KiM).

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.