Database als oplossing voor onnodige verkeersborden

dinsdag 10 juli 2018
timer 2 min

In veel steden en dorpen is het vaak een wirwar aan verkeersborden, schreef de Telegraaf op 30 juni. Veel wegbeheerders ‘doen maar wat’. Ellen Hoogeveen van verkeersbordenspecialist HR Groep pleit daarom voor het gebruik van de door HR Groep ontwikkelde landelijke verkeersbordendatabase.

John Boender van het CROW zegt in de Telegraaf dat maar weinig wegbeheerders ‘exact weten welke borden ze waar hebben staan en hoeveel dat er zijn’. Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen maken vooral gemeentelijke wegbeheerders er vaak een potje van, door teveel verkeersborden te plaatsen. Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland voegt toe dat informatie boven of onder het bord verwarring kan oproepen.

Verkeersbordendatabase
Volgens Hoogeveen van HR Groep biedt de landelijke verkeersbordendatabase uitkomst. Er zitten zo’n drie miljoen verkeersborden in dat bestand, die jaarlijks wordt geactualiseerd: een gemiddelde van 16 per vierkante kilometer. “Door kritisch te kijken naar de inrichting van de openbare ruimte kunnen besparingen van 20 tot 25 procent in het borden- en palenbestand worden bewerkstelligd.”

Intelligente systemen
Via de database kunnen wegbeheerders zien welke borden waar staan en in welke staat ze verkeren. Ook kunnen de verkeersborden 'met elkaar communiceren' wanneer sensoren zijn gekoppeld. "De data landt in de database en daarvan uit communiceren we met wegbeheerder en afnemers van de data", zegt Hoogeveen.

In maart 2017 ging een proef met Intelligent Public Space Management in Rijswijk in voorbereiding. Een proef met een 'slim bamboebord' in de gemeente Den Bosch volgde in mei 2017.

Minder verkeersborden
Hoogeveen voegt verder toe dat de verkeersbordendatabase het aantal in omloop zijnde verkeersborden versoberd kan worden. Tijdens een inventarisatie vond HR-Groep 600.000 ‘pseudo-RVV-borden’. “Daarover willen we graag in gesprek met wegbeheerders.”

Een teveel aan informatie en verkeersborden bij elkaar schept alleen maar verwarring.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.