Zoetermeer heeft aandacht voor Nederlandse woonerven

dinsdag 9 januari 2018 Guus Puylaert 1 reactie 339x gelezen

Meer dan 1 miljoen Nederlanders wonen in woonerfwijken en in bijna elke gemeente zijn woonerven. Maar over de verkeersregels in woonerven bestaat veel onduidelijkheid. In Zoetermeer laten de gemeente en wijkbewoners zien hoe het beter kan: daar attendeert een flyer op verkeersregels in de woonerven.

De verwarring over de regels in woonerven speelt al sinds het ministerie aandacht heeft voor 30 km/uur in woonwijken. Daarbij werd namelijk voorbijgegaan aan het feit dat nieuwe woonerven anders zijn ingericht: ze hebben meestal geen trottoir en de auto is er stapvoets te gast. Mensen te voet en spelende kinderen komen op de eerste plaats.

 

In 2012 ging wethouder Jense uit Rijswijk daarom met een duidelijker verkeersbord naar de Tweede Kamer. Stapvoets werd vervolgens maximaal 15 km/uur, maar het 15-km/uur-bord kwam er niet.

 

In Zoetermeer

Burgemeester Aptroot van Zoetermeer kent de geschiedenis. Hij nam in 2012 als Kamerlid dat nieuwe verkeersbord in ontvangst. Marius van Galen, verkeersambtenaar bij de gemeente Zoetermeer, plaatste de laatste jaren regelmatig op verzoek van bewoners 15 km/uur-stickers op de woonerfborden.

 

Vervolgens zijn in 2017 in het kader van een gemeentelijke verkeersveiligheidsimpuls alle woonerfborden aangepakt.

 

Flyer

De Zoetermeerse wijkbewoner Jeffrey van der Hoeven woont in zo’n nieuw woonerf zonder trottoirs en ontwikkelde aanvullend een flyer met de verkeersregels. Hij vindt daarnaast dat snelheidsbegrenzing, en dus ook deze van 15 km/uur, verplicht ingebouwd zou moeten worden in alle elektrische auto’s, daarmee een mooi onderdeel in de nieuwe auto-technologie.

 

MENSenSTRAAT werkt aan veilige straten die uitnodigen tot lekker buiten zijn bij de voordeur en tot gezonde mobiliteit. De organisatie roept gemeenten en bewoners op de aanpak van Zoetermeer te volgen en  hiermee bewoners in woonerfwijken duidelijkheid en een beter leefklimaat te bieden.


Reacties

Reacties

nico van den heuvel 03/05/2019 21:37

goed verhaal

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Seminar Passende Parkeernormen

Geen artikelen gevonden.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.