Parijs: aan het eind van de lijn

jan24

Parijs groeide in de loop van tijd uit van een kleine middeleeuwse stad op een eiland in de Seine tot een 21de eeuwse metropool van nu. Anno 2023 wonen er in totaal bijna 10 miljoen mensen in de gehele metropool. 2 miljoen daarvan wonen in het centrum en bijna 8 miljoen buiten de agglomeratie. Deze middag gaan Geert Kloppenburg en Rob van der Bijl het onbekende Parijs buiten de centrum muren uitgebreid toelichten. Mede naar aanleiding van een film die de twee samen aan het maken zijn over de voorsteden van Parijs bespreken ze de vraag hoe je wonen, leefbaarheid en mobiliteit aan het einde van de (metro/bus)lijn kan verbeteren. Maar wat kunnen we hier in Nederland leren van Parijs? Welke vergelijkingen zijn er te trekken tussen buitenwijken in Parijs en wijken buiten het centrum van Amsterdam of Rotterdam? Een middag die in het teken staat van inspiratie en het uitproberen van ideeën.

Over de sprekers

Geert Kloppenburg is mobiliteitsexpert, ondernemer, journalist en podcastmaker die zich inzet voor het produceren en verspreiden van praktische kennis voor de verduurzaming van ons mobiliteitssysteem. Samen met Rob van der Bijl is hij bezig om een film te ontwikkelen over de buitenwijken van Parijs. Hierin wordt onder andere het belang van goede voorzieningen en bereikbaarheid toegelicht voor wijken buiten het centrum.

Rob van der Bijl is stedenbouwkundige, onderzoeker en expert mobiliteit. Zijn internationale projecten worden gekarakteriseerd door een multidisciplinaire benadering op de doorsneden van stedenbouw, vervoer, cultuur en technologie. Hij geeft op de Universiteit van Gent les op de afdeling Mobiliteit en Ruimtelijke Planning.

Datum / tijd

24 januari 2023
Aanvang: 16.00 uur

Prijs

€Gratis

Locatie

near_mePakhuis de Zwijger Piet Heinkade 179 Amsterdam, Nederland.

Meer informatie

Meer informatie en aanmelden