Aantal snorfietsen daalt sinds invoeren helmplicht

donderdag 5 oktober 2023

Foto: Shutterstock

Het aantal snorfietsen is in een jaar tijd - van 1 juli 2022 tot 1 juli 2023 - met 10 procent gedaald. Deels valt dit te verklaren doordat 40 duizend snorfietsen nu geregistreerd zijn als bromfiets. Ook de verkoop van nieuwe bromfietsen daalde flink, met maar liefst 57 procent. Dat meld het CBS. De daling hangt vermoedelijk samen met het invoeren van een helmplicht voor snorfietsen sinds 1 januari 2023. 

In concrete aantallen daalde het aantal snorfietsen met 76 duizend, naar 705 duizend. Het aantal bromfietsen steeg juist, met bijna 60 duizend tot 479 duizend, een stijging van 14 procent. 

Aanpassing naar bromfiets

In de gementen periode zijn iets meer dan 40 duizend snorfietsen op kenteken aangepast naar bromfiets. Dat gaat via de RDW of een erkende garage, waarna de maximumsnelheid van de voormalige snorfiets verhoogd is naar 45 kilometer per uur. De bedrijven zagen een flink groter aantal snorfietsen langskomen voor deze keuring - bijna 13 keer zoveel als een jaar eerder. De meeste hiervan waren in de eerste helft van 2023 - dus na de invoering van de helmplicht voor snorfietsen.

Herkeuring populair bij jongeren

De omgebouwde bromfietsen waren voor 95 procent in eigendom van een particulier. Vooral jongeren van 16 en 18 jaar lieten hun snorfiets herkeuren naar bromfiets. Om deze groep betrof het 1 op de 8 snorfietsbezitters.

Daling verkoop nieuwe snorfietsen

Het aantal nieuw verkochte snorfietsen is gedaald met 57 procent. Dit geldt zowel voor snorfietsen op benzine als elektrische snorfietsen. Ondanks deze daling blijft  de snorfiets de grootste groep voertuigen met een bromfietskenteken.

Er werden juist iets meer nieuwe bromfietsen verkocht (+2 procent). Bijna de helft van de nieuw verkochte snor- en bromfietsen is elektrisch.



 

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief