Alle mobiliteitsdata op één plek toegankelijk

woensdag 30 augustus 2023

Foto: NTM

Het nationaal Toegangspunt Mobiliteitsdata (NTM) lanceert het vernieuwde register Mobiliteitsdata. Met deze belangrijke mijlpaal van NTM, kunnen gebruikers nu voor het eerst diverse soorten mobiliteitsdata - van fietsdata tot aan data van wegen en laadpalen - op 1 plek vinden én gebruiken. In het register zijn op dit moment ruim 50 datasets te vinden. Naast diverse datasets van wegverkeer vind je er ook 20 sets met multimodale data en data over alternatieve brandstoffen. De ambitie is om dit aantal datasets komende periode uit te breiden naar honderden datasets van diverse eigenaren.

Europese Ambitie 

Het register Mobiliteitsdata is opgezet vanuit een Europese ambitie om in elk land een NAP, National Point of Access, op te zetten. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft deze ambitie opgepakt en vertaald naar een opdracht aan NTM: maak álle mobiliteitsdata beschikbaar op 1 plek.

Wouter Quite, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat : “We werken vanuit het ministerie aan een veilig en flexibel mobiliteitssysteem. Verkeerswaarschuwingen en reizigersinformatie dragen hieraan bij, dus het is mooi dat NTM deze informatie nu goed beschikbaar stelt.”

Eén toegangspunt voor data helpt wegbeheerders en andere organisaties in het vindbaar maken van hun data. Ook het gebruik van data, door bijvoorbeeld serviceproviders of beleidsmakers, wordt gemakkelijker, sneller en daardoor minder kostbaar. De verwachting is dat de kwaliteit van de mobiliteitsdata omhoog gaat en de toepassing ervan snel zal groeien.

Beter vindbaar en bruikbaar

Het register bestaat in zijn basis al sinds 2015. Met de livegang van deze vernieuwde versie is niet alleen data toegevoegd, maar is de data ook beter vindbaar en bruikbaar. We hebben omschrijvingen, mogelijke toepassingen, kwaliteitscriteria en metadata toegevoegd. Nieuw is ook dat eigenaren van data nu zelf, zonder tussenstap, de data kunnen toevoegen en wijzigen. Zij blijven eigenaar van en verantwoordelijk voor hun eigen datasets. Een account aanmaken kan vanaf vandaag op https://ntm.ndw.nu.

Aan de slag

Komend jaar gaat NTM het register Mobiliteitsdata uitbreiden en aan de slag met criteria voor datakwaliteit, het combineren van data door middel van Linked Data, het stimuleren van data-standaarden en het maken van beleidsindicatoren. Door het register klaar voor de toekomst te maken, dragen we bij aan het Digitaal Stelsel Mobiliteitsdata (DSM).

Over het NTM

NTM is een samenwerking van 7 grote dataknooppunten die al heel veel mobiliteitsdata tot hun beschikking hebben: DOVA, CBS, NDW, NWB, RDW, Portbase en NBd. Lees meer over onze samenwerking en missie op onze website: Over NTM | Nationaal toegangspunt mobiliteitsdata

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief