Amerikaanse investeerder koopt Arriva voor 1,6 miljard

woensdag 25 oktober 2023

Het Amerikaanse investeringsfonds I Squared Capital koopt de Arriva Group van Deutsche Bahn voor 1,6 miljard euro. Donderdag 19 oktober tekenden de investeerder en de Duitse vervoerder de overeenkomst. De transactie wordt naar verwachting in 2024 afgerond.

Moederbedrijf Deutsche Bahn wil al langer van dochter Arriva af: in 2019 adviseerde de Duitse federale Rekenkamer al aan de Duitse overheid om Arriva te verkopen, omdat Deutsche Bahn verlieslatend was. Ook toen waren er drie beleggingsfondsen in de race om het dochterbedrijf over te nemen, maar kwam het niet van een transactie.

De Arriva Group laat op haar website weten blij te zijn met de transactie en veel vertrouwen te hebben in de samenwerking met I Squared Capital. Volgens het bedrijf heeft i Squared een trackrecord aan succesvolle investeringen in infrastructuurbedrijven en staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Bovendien biedt dit Arriva meer investeringsruimte.

Politieke vraagtekens

Wat de verkoop van Arriva aan het investeringsfonds gaat betekenen voor het Nederlandse ov, is nog de vraag. Arriva is momenteel nog in tien van de twaalf Nederlandse provincies actief – hoewel het de concessie Frysân onlangs verloor aan Qbuzz

In meerdere provincies hebben verschillende politieke partijen vragen gesteld over de verkoop van Arriva. Sommigen zijn bang dat I Squared vooral uit is op winst maken, wat ten koste kan gaan van niet-renderende ov-lijnen, en vragen zich af of de investeerder niet enorm in de diensten gaat snijden. Andere partijen zijn benieuwd of in de toekomst aanvullende regels in bestekeisen kunnen worden opgenomen, om een doorverkoop tegen te houden.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief