Amsterdam wil maatregelen tegen overlast door fatbikes

donderdag 9 november 2023

Geparkeerde fatbikes in Amsterdam. Foto: Shutterstock

De gemeente Amsterdam wil maatregelen treffen tegen overlast door fatbikes. Dat is ingewikkeld, want juridisch gezien is er geen verschil tussen een fatbike en een 'gewone' elektrische fiets.

Er is veel te doen rondom de populaire fatbikes. De snelle fietsen met dikke banden en elektrische hulpmotor veroorzaken overlast op het fietspad, zijn diefstalgevoelig en ze kunnen vaak sneller dan de maximaal toegestane 25 kilometer per uur. Zo bleek bij controles in Amsterdam dat een derde van de gecontroleerde 50 fatbikes een gashendel had. Daarmee kan de fiets sneller én hoef je niet te trappen. Een gashendel op (elektrische) fietsen is niet toegestaan. Wethouder Van der Horst stelt een aantal maatregelen voor.

Maximumsnelheid op fietspad

Van der Horst pleit voor een maximumsnelheid op het fietspad voor e-bikes. In Amsterdam wordt momenteel een systeem getest om de snelheid van elektrische fietsen automatisch op basis van hun locatie te begrenzen, maar dat bevindt zich nog in de pilotfase. "Dit is op kortere termijn nog niet breed toepasbaar."

Kentekenregistratie, keuring en minimumleeftijd

Een ander voorstel is een kentekenregistratie en keuring voor e-bikes. Daarmee zou het makkelijker worden om te handhaven op illegale gashendels en opgevoerde elektrische motoren. Ook een minimumleeftijd voor elektrische fietsen ziet de wethouder wel zitten.

Fiets op de rijbaan

Van der Horst heeft onlangs met demissionair minister  Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) een overleg gehad over de plannen. Ze spraken ook over het verplaatsen van e-bikes naar de rijbaan. De maximumsnelheid op veel wegen in Amsterdam is per december sowieso al gereduceerd naar 30 kilometer per uur. Dat maakt het eenvoudiger om dit soort maatregelen te treffen.

Handhaving

Een voor de hand liggende maatregel is meer handhaving. De politie heeft hiervoor maar beperkt capaciteit. Daarom wil de wethouder dat ook boa's de bevoegdheid krijgen om op opgevoerde fatbikes te controleren. 

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief