Fiscaliteit ov-abonnement wordt makkelijker

donderdag 21 september 2023

Het moet voor werkgevers eenvoudiger worden om onbelast ov-abonnementen te verstrekken aan werknemers. Tijdens Prinsjesdag werd het voorstel bekendgemaakt. De Tweede Kamer moet het voorstel nog behandelen, maar dat lijkt slechts een formaliteit.

Momenteel bestaan er nog twee regelingen naast elkaar voor het onbelast verstrekken van ov-abonnementen, die vooral administratief ingewikkeld zijn. De twee regelingen moeten worden vervangen door één vrijstelling, waarbij elke ov-kaart volledig onbelast mag worden vergoed indien deze zakelijk wordt gebruikt. Woon-werkverkeer wordt daarin als zakelijk gezien.

Hugo Houppermans, directeur van Coalitie Anders Reizen, meldt op LinkedIn dat werknemers de kaart ook privé mogen gebruiken indien de werkgever dit toestaat. Het maakt de belastingdienst namelijk niet uit wat de verhouding zakelijk/privé is en daarmee wordt het makkelijker voor werkgevers om zonder naheffingsrisico medewerkers ook te helpen met het privé-vervoer.

Kwestie van tijd

Dat het voorstel door de Tweede Kamer wordt aangenomen, lijkt een formaliteit. In november 2022 stemde de Tweede Kamer nog in met een motie van D66, waarin staatssecretaris Heijnen werd gevraagd vereenvoudiging van het fiscale stelsel te onderzoeken.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief