Landelijk reizigersonderzoek: meer mobiliteit in 2022

woensdag 8 maart 2023

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft het Landelijk Reizigersonderzoek 2022 gepubliceerd. Het aantal ritten in het woon-werkverkeer is met alle modaliteiten gestegen, maar thuiswerken blijkt een blijvertje. Filedruk op snelwegen is lager dan voor corona en de fiets naar het werk is populairder geworden.

De vergelijking tussen 2022 en 2021 is bijzonder, omdat 2021 toch grotendeels nog een coronajaar was. In 2022 werden wekelijks ruim 7,5 miljoen meer ritten per week gemaakt dan in 2021. Relatief steeg het gebruik van het de fiets (stijging van ruim 17%) meer dan autogebruik (stijging van ruim 14%). Bij het OV is het effect van het opheffen van coronaamtregelen duidelijk, het gebruik daarvan steeg met bijna 30%. Thuiswerken blijkt vast onderdeel te zijn gebleven van de werkweek. Gemiddeld werkten mensen in 2022 1,1 dag per week thuis. Dat is lager dan in 2021, maar nog altijd meer dan voor corona.

Fiets wint aan terrein 

Het aantal fietsritten naar het werk is in 2022 met ruim 2 miljoen per werkweek gestegen. Uit onderzoek blijkt dat mensen kiezen voor de fiets vanwege het gemak en het effect op de gezondheid. Voor korte ritten kiezen mensen steeds vaker de fiets. Vier op de tien ritten tot 7,5 kilometer wordt inmiddels met de fiets afgelegd, en dat is meer dan in vorige jaren. Werkgevers spelen een belangrijke rol. Liefst één op de drie fietsers naar het werk geeft aan dat een goede fietsenstalling op het werk en een fietsvergoeding voor woon-werk verkeer voor hen belangrijk zijn bij de keuze de fiets te pakken naar het werk.

Auto nog steeds belangrijk

In 2022 is het aantal autoritten van en naar het werk met zo’n vier miljoen per week gestegen. Als gevolg daarvan lag de verkeersdrukte op de snelweg daarmee nog maar met 1% onder die van voor corona. De filedruk is wel lager dan voor corona, er stond vorig jaar 20% minder file dan in 2019.

Landelijke reizigersonderzoek

Het Landelijk Reizigersonderzoek wordt sinds 2019 jaarlijks uitgevoerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om inzicht te krijgen in het woon-werk verkeer. De basis voor het onderzoek is een representatieve steekproef onder ongeveer 13.000 respondenten. Elk jaar wordt gemeten in de derde week van oktober, zodat de resultaten per jaar goed vergelijkbaar zijn. Het volledige onderzoek dat vandaag verschijnt met de cijfers over 2022 is hier  te lezen.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief