Meerderheid ondernemers kiezen voor vervoersdeling boven bezit

maandag 8 mei 2023

Uit recent onderzoek van ANWB Zakelijk naar deelmobiliteit is gebleken dat twee op de drie ondernemers (66 procent) in de toekomst verwachten over te stappen van het bezitten van vervoersmiddelen naar het delen van vervoersmiddelen. Het grootste deel van de ondernemers die verwachten over te stappen van bezit naar gebruik, ziet dat tussen de drie en vijf jaar gebeuren (25 procent).

De ondernemers die de overstap willen maken van bezit naar gebruik geven aan dat het bezitten van een voertuig oplopende kosten met zich meebrengt en dat voertuigen vaak voor 95 procent van de tijd stil staan. Daarnaast is er de parkeerproblematiek in binnensteden en de bereikbaarheid van de binnenstad door de oplopende congestie die ondernemers dwingen om andere vervoersmogelijkheden te onderzoeken.

Verschil tussen MKB en ZZP

Er is een groot verschil te zien in de verwachting van MKB-ondernemers en ZZP'ers. Bijna driekwart van de MKB-ondernemers (73 procent) verwacht in de toekomst over te stappen van bezit naar gebruik, terwijl slechts de helft van de ZZP'ers (50 procent) dit verwacht.

Jonge ondernemers hebben hoge verwachtingen

Jongvolwassen ondernemers tussen de 18 en 34 jaar hebben zeer hoge verwachtingen van het delen van vervoersmiddelen in de toekomst. Maar liefst 87 procent van deze groep denkt te gaan delen. Voor de leeftijdsgroepen 35 tot 54 jaar en 55 tot 75 jaar geldt dat respectievelijk 66 procent en 58 procent in de toekomst verwacht over te gaan van bezit naar gebruik. ANWB Zakelijk concludeert hieruit dat hoe jonger de ondernemer, hoe hoger de verwachting is dat zij in de toekomst vervoersmiddelen zullen delen.

Ondernemers zonder bedrijfsauto hebben lagere verwachtingen

Meer dan de helft van de ondernemers die op dit moment geen bedrijfsauto bezitten (56 procent), verwacht dat het delen van vervoersmiddelen nooit gaat gebeuren. Dit terwijl slechts 31 procent van de ondernemers die wel in het bezit zijn van een bedrijfsauto, verwachten dat het delen nooit zal gaan gebeuren. Ondernemers met een leaseauto hebben de minst lage verwachtingen met betrekking tot het delen van vervoersmiddelen. Van deze groep verwacht namelijk 25 procent dat dit nooit zal gaan gebeuren.

ANWB Zakelijk als mobiliteitspartner

ANWB Zakelijk bedient de zakelijke markt (MKB en ZZP) met mobiliteitsoplossingen zoals voertuighulpverlening, een mobiliteitskaart en zakelijke leasediensten. Naast deze mobiliteitsoplossingen biedt ANWB Zakelijk ook diensten op het gebied van verzekeringen, zoals autoverzekeringen en reisverzekeringen, en juridische hulpverlening. ANWB Zakelijk is dus een allround partner voor ondernemers die op zoek zijn naar mobiliteits- en verzekeringsoplossingen voor hun bedrijf.

Download hier de infographic

bron: NXT Content

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief