MegaBITS van start in Overijssel

donderdag 8 juni 2023

Foto: Shutterstock

Het MegaBITS-project is van start gegaan in Overijssel. De afkorting staat voor Mobilizing Europe's Green Ambition through Bicycles and Intelligent Transport Systems. Het project loopt van 2023 tot 2026 en is erop gericht om de manier waarop we over fietsen denken te veranderen.

 

 

MegaBITS richt zich op intelligente transportsystemen om fietsen op lokaal, regionaal en Europees niveau naar een hoger plan te tillen op het gebied van veiligheid, comfort en gemak. Er is 5 miljoen budget beschikbaar. 

Concrete doelstelling is het verhogen van het aantal fietskilometers binnen de doelgroepen met ten minste 10 procent en het reduceren van CO2-uitstoot met 8,8 procent. Hiervoor richt het porject zich op vijf voorbeeldprojecten in zeven Europese steden en regio's.

De voorbeeldprojecten gaan over de thema's Smart Cycling Corridors (Provincie Overijssel, Zwolle, Enschede), Smart Traffic Management for Cyclists (Kopenhagen), Digitizing Urban Cycling (Hamburg), Smart Data Fusion (Provincie Antwerpen), en Smart Cycling Management (Le Havre Seine Métropole). Andere partners zijn Cycling Industries Europe en imec (beide België) en Chalmers University (Zweden). Op 1 en 2 juni vond de startbijeenkomst van het project plaats in het Provinciehuis van Overijssel.

‘Overijssel wil koploper zijn’

De provincie Overijssel (Nederland) is leadpartner van het MegaBITS-project. Bert Boerman, gedeputeerde voor mobiliteit in de provincie Overijssel, is verheugd over het onlangs goedgekeurde project: ”De provincie Overijssel is een prachtige provincie om te fietsen en dat gebeurt ook al veel. Wij vinden fietsen erg belangrijk, want het is gezond en duurzaam. Wij investeren daarom altijd al veel in fietsinfrastructuur, maar willen nu ook koploper zijn in "smart cycling". Ik ben er trots op dat we onze inzet van de afgelopen jaren met betrekking tot BITS nu mogen voortzetten in MegaBITS en onze bekendste snelfietsroute F35 tussen Zwolle en Enschede kunnen ombouwen tot een "smart cycle highway".

Gegevens uitwisselen

Voortbouwend op het eerdere succes van het BITS-project, zal MegaBITS ook de CyclingDataHub en de BITS Directory initiatieven verder ontwikkelen. De CyclingDataHub is een open platform voor alle partners en belanghebbenden om fietsgegevens uit te wisselen. En de BITS Directory is een unieke troef die ontwikkelaars van fiets-specifieke ITS-technologieën verbindt met overheden of andere bedrijven. Hierdoor wordt het makkelijker om een vollediger ecosysteem voor slimme fietstechnologieën te ontwikkelen en het aanbestedingsproces voor deze technologieën te stroomlijnen.

Veiligheid, comfort en gemak voor fietsers verbeteren

Het doel van MegaBITS is om de invoering van ITS-technologieën ter verbetering van de veiligheid, het comfort en het gemak van de fietser te versnellen. Het BITS-project heeft de levendigheid van de fietstechnologiesector aangetoond en met MegaBITS wordt dit naar een hoger niveau getild. Het project brengt een revolutie teweeg in de fietsindustrie en helpt de groene mobiliteitstransitie van de EU te ondersteunen.

Bron: Provincie Overijssel / Mobycon

MobiliteitsPlatform heeft een overzicht van recente BITS-bijdragen.

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief