Nationaal Verkeerskundecongres 2023: ‘Risicogestuurde aanpak verkeersveiligheid'

dinsdag 12 september 2023

De genomineerden voor de Beste Paperbijdrage aan het Nationaal Verkeerskundecongres 2023 zijn bekend: ‘Liften, de vergeten optie’ door Marjan Knippenberg (Stichting NederlandLIft), ‘Eindhovense kansen met 30 km/u’ door Sören Blankers (Arcadis) en ‘Risico-gestuurde aanpak verkeersveilgheid’ door Menno Mimpen (ANWB).  Verkeerskunde vroeg de schrijvers naar hun drijfveren. Deze keer: Menno Mimpen. 

Wat was de aanleiding voor het schrijven van de paper?

"Met het laagdrempelig beschikbaar maken van rijgedragsdata afkomstig uit de Veilig Rijden autoverzekering, draagt ANWB bij aan het data-gedreven en risico-gestuurd verbeteren van de verkeersveiligheid. Het onderscheidt zich door zijn praktijkgerichte data-innovatie en maatschappelijke focus. Het bijzondere is dat we met het delen van de data geen commercieel doel voor ogen hebben, maar bovenal de verkeersveiligheid willen verbeteren."

"Via deze paper willen we de inzichten en ontwikkelingen bij de ANWB op het gebied van Data & Verkeersveiligheid delen met zoveel mogelijk gemeenten en provincies. Maar ook met hogescholen, universiteiten, bedrijven en kennisinstellingen zodat ze er gebruik van kunnen maken. Door nog meer samen te gaan werken zullen we nog meer waarde uit data gaan halen en helpen om het aantal verkeersongevallen de komende jaren terug te dringen."

Wat ga je anders doen als blijkt dat jouw paper de titel ‘beste paper’ krijgt?

"Als onze paper wordt bekroond als 'beste paper' dan zal ons dit nog meer motiveren om de ingeslagen weg voort te zetten. Met behulp van de titel zullen we ons richten op het vergroten van de zichtbaarheid van onze benadering voor het verbeteren van verkeersveiligheid. Dit omvat het actief verspreiden van onze werkwijze en de resultaten, het aangaan van samenwerkingsverbanden en het bevorderen van een breder maatschappelijk bewustzijn over de potentie van data-gedreven benaderingen. De erkenning zal  bijdragen aan een veiliger verkeerslandschap voor iedereen."

Nationaal Verkeerskundecongres

Kom ook verbinden, praten, discussiëren en elkaar ontmoeten tijdens hét congres voor en door verkeerskundigen en mobiliteitsprofessionals! Volg een boeiend programma vol nieuwe inzichten, bezoek sessies gebaseerd op papers geschreven door jouw vakgenoten. We ontmoeten je graag op 1 en 2 november 2023. Informatie en aanmelden: www.nationaalverkeerskundecongres.nl

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief