Reservering voor nieuwe baan op Schiphol geschrapt

maandag 12 juni 2023

Er komt geen nieuwe start- en landingsbaan op Schiphol. Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers heeft aangekondigd dat de reservering voor een stuk grond in de gemeente Haarlemmermeer, bestemd voor de parallelle Kaagbaan, wordt opgeheven. Dit nieuws werd persoonlijk door de minister bekendgemaakt in Rijsenhout, een dorp in de gemeente Haarlemmermeer. De reservering uit 2009 heeft de ontwikkeling van Rijsenhout ernstig belemmerd en de leefbaarheid in het dorp aangetast.

Minister Mark Harbers benadrukte het belang van het schrappen van de reservering: "Met het schrappen van de reservering komt er duidelijkheid en ontstaat er weer perspectief voor Rijsenhout. Het is goed dat die duidelijkheid er nu komt voor de inwoners." Dit besluit komt voort uit gesprekken tussen het Rijk en de regio, waarbij verschillende betrokken partijen zijn geraadpleegd, waaronder de provincie Noord-Holland, de gemeente Haarlemmermeer, Schiphol, KLM en de Bestuurlijke Regie Schiphol (BRS). De meeste gesprekspartners steunen het besluit om de reservering op te heffen. Zelfs Schiphol heeft in april al aangegeven af te zien van een nieuwe start- en landingsbaan en verzocht de regering de reservering op te heffen.

Beperkte voordelen tegen hoge kosten

Uit diverse onderzoeken en analyses is gebleken dat het aanleggen van een parallelle Kaagbaan slechts beperkte voordelen zou opleveren, maar gepaard zou gaan met hoge kosten en een grote verschuiving van hinder. Deze bevindingen hebben de minister en de betrokken partijen doen inzien dat het schrappen van de reservering de juiste beslissing is.

Leefomgevingskwaliteit in de Schiphol-regio verbeteren

De Schipholregio is aangewezen als NOVEX-gebied, wat betekent dat het Rijk, provincies en gemeenten gezamenlijk maatregelen zullen nemen om de leefomgevingskwaliteit in de regio te verbeteren en de uitstoot en geluidsoverlast te verminderen. Het doel is om een balans te creëren die ruimte biedt voor een internationale luchthaven en tegelijkertijd de kwaliteit van de leefomgeving bevordert.

Een van de manieren om de leefomgeving te verbeteren en geluidshinder te verminderen, is door innovatief te bouwen. Onderzoek door de TU Delft en het AMS Institute heeft aangetoond dat door woningen op een slimme manier te bouwen en te positioneren, de ervaren geluidshinder aanzienlijk kan worden verminderd. Voor een vervolgonderzoek in een 'living lab' wordt momenteel gezocht naar een geschikte locatie in Rijsenhout.

Nieuwe mogelijkheden voor Rijsenhout

Door het schrappen van de reservering wordt ontwikkeling in Rijsenhout weer mogelijk. Er wordt overwogen om stap voor stap maximaal 400 woningen toe te voegen aan het dorp. De precieze invulling van de toekomstige ontwikkeling zal verder worden uitgewerkt door de NOVEX-partners.

Balans tussen natuurherstel, woningbouw en infrastructuur

Binnen de NOVEX-aanpak is er ook ruimte voor natuurherstel, woningbouw, infrastructuur en verbetering van het elektriciteitsnet. Vorig jaar zijn de afspraken hiervoor vastgelegd in een bestuursovereenkomst. Het gezamenlijk aanpakken en uitwerken van deze opgaven is van groot belang voor de Schiphol-regio.

Koerswijziging voor kwaliteit leefomgeving

Minister Harbers kondigde vorig jaar juni aan dat de kwaliteit van de leefomgeving rondom Schiphol verbeterd moest worden door het aantal vluchten op de luchthaven terug te brengen. Het schrappen van de reservering voor een tweede Kaagbaan past binnen deze koerswijziging.

Met het besluit van minister Harbers om de reservering voor een nieuwe start- en landingsbaan op Schiphol op te heffen, krijgen de inwoners van Rijsenhout eindelijk duidelijkheid en perspectief. Het schrappen van de reservering opent de weg naar ontwikkeling in het dorp, waarbij woningbouw een belangrijke rol kan spelen. Samen met de NOVEX-partners zal de precieze invulling van deze ontwikkeling worden uitgewerkt, met oog voor natuurherstel, infrastructuur en verbetering van de leefomgeving in de Schiphol-regio.

bron: Shutterstock

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief