1% minder verkeersovertredingen in 2022

woensdag 9 november 2022

In het tweede tertiaal van 2022, van mei tot augustus, zijn er 2,9 miljoen verkeersovertredingen geregistreerd. Dat is meer dan 1% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Er werden toen zo'n 40.000 verkeersboetes meer uitgedeeld. Dat blijkt uit de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv).

Boetes waren vooral voor verkeersovertredingen als te hard rijden, telefoongebruik in de auto of door rood rijden. Het aantal ligt relatief gezien niet ver af de aantallen vorig jaar, maar is weer een stuk hoger dan 2020: het coronajaar. 

Digitale boetes lager, staande houden hoger

Het aantal digitaal gemelde verkeersovertredingen daalt, van 2,8 miljoen naar 2,7 miljoen, terwijl het aantal keer dat iemand staande werd gehouden door de politie hoger ligt: van 151.481 naar 171.617.

Veruit de meeste overtredingen waren het overschrijden van het snelheidslimiet. 2,3 miljoen dit jaar. Hiervan werden 1,1 miljoen geregistreerd door een flitspaal, ruim 780.000 door een trajectcontrole en iets meer dan 430.000 door mobiele radarsets.

Telefoongebruik schiet omhoog

Een derde meer overtredingen voor telefoongebruik onder het rijden werd er geregistreerd. Vorig jaar is dat bij 47.000 mensen gebeurd, dit jaar bij 66.000. Een verklaring hiervoor is dat de politie gebruik is gaan maken van MONOcams, camera's die in de gaten houden of je een telefoon vast hebt. Ook worden er vanuit touringcars controles gehouden. 

In het tweede tertiaal van 2022 zijn 358.108 verkeersboetes naar een buitenlandse verkeersovertreder verstuurd. Dat is meer dan de 330.867 in dezelfde periode in 2021. Dit komt mogelijk doordat er weer toeristen in Nederland zijn na de coronapandemie.

 

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

"Telefoongebruik schiet omhoog", luidt de kop boven de laatste alinea, waarna er een tekst volgt over het gestegen aantal geregistreerde overtredingen, inclusief een verklaring voor die stijging. Misschien beter als de schrijver z'n eigen koppen bedenkt?

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.