1 op de 5 jonge mannen rijdt weleens onder invloed

dinsdag 17 december 2019
timer 1 min

1 op de 5 jonge mannelijke automobilisten rijdt weleens onder invloed van alcohol, blijkt uit onderzoek in opdracht van TeamAlert.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 1.500 jonge mannen door Ruigrok NetPanel. De deelnemers geven als reden op dat ze maar iets meer gedronken hebben dan toegestaan of omdat het slechts om een kort ritje gaat.

Vrienden

1 op de 5 jonge mannen geeft aan dat hij in het afgelopen jaar weleens onder invloed een auto bestuurde. 5 procent deed dit zelfs wekelijks, 16 procent maandelijks. Vaak gebeurde dit na bezoek aan vrienden.

Stedelijk en landelijk gebied

Er blijkt ook een verschil te zijn tussen stedelijk en niet-stedelijk gebied: jonge mannen in niet-stedelijke gebieden gaven vaker aan dat rijden onder invloed in hun omgeving normaal is dan mannen in stedelijk gebied (respectievelijk 43 procent en 28 procent). Het aantal drankrijders is in niet-stedelijk gebied ook daadwerkelijk hoger, in landelijk gebied gaf 24% van de deelnemers aan weleens met te veel op achter het stuur te zitten.

Onderzoek

Het onderzoek is online uitgevoerd in de periode van 14 november tot en met 2 december, onder mannen van 18 tot en met 24 jaar in het bezit van een autorijbewijs. 1.500 jonge mannen deden mee. Er is voor deze groep gekozen, omdat deze groep oververtegenwoordigd is in de ongevallenstatistieken.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.