150 miljoen voor slimmer en schoner vervoer

maandag 17 mei 2021

Het kabinet stelt 150 miljoen euro beschikbaar om innovatie op het gebied van slimmere en schonere mobiliteit aan te jagen. Het geld is beschikbaar voor bedrijven en kennisinstellingen in de automotive, luchtvaart en scheepvaart. Vanwege de coronacrisis en daarmee samenhangende teruggelopen omzet staan investeringen in innovatie onder druk. Het kabinet heeft daarom deze regeling opengesteld. 

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat): “We moeten ons bij het ondersteunen van ondernemers en onderzoekers in deze crisis richten op de korte én de lange termijn. Daarbij is er wat het kabinet betreft een duidelijke focus op innovatie: waar liggen de kansen op toekomstige banen en inkomsten? Met deze gerichte financiële ondersteuning kan de mobiliteitssector nog tijdens de coronacrisis beginnen met de ontwikkeling van nieuwe slimme en duurzame oplossingen. Dat draagt niet alleen bij aan het concurrentievermogen van Nederland, maar ook aan economisch herstel op de lange termijn. Nederland is Europees innovatieleider en dat willen we blijven.” 

De regeling moet samenwerking tussen het MKB, grootbedrijven en kennisinstellingen faciliteren en aanmoedigen. Het innovatievermogen van de sector moet zo op peil blijven. Innovatie in schoner vervoer moet tevens een belangrijke bijdrage leveren aan verduurzamingsopgaven. Samenwerkingen van minimaal twee bedrijven, of een bedrijf en een kennisinstelling, kunnen vanaf 17 mei een projectvoorstel indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) die de regeling namens het ministerie van EZK uitvoert. Een adviescommissie zal de projecten beoordelen.

Een project moet gericht zijn op industrieel onderzoek of experimentele ontwikkeling en minimaal vijf miljoen euro aan subsidiabele kosten maken. De subsidie is bedoeld voor onderzoek- en ontwikkelingsprojecten (R&D) die op korte termijn kunnen starten en een looptijd hebben van maximaal vier jaar. De commissie brengt naar verwachting in oktober dit jaar een advies uit aan het ministerie van EZK over de selectie van projecten. Op basis van dit advies besluit het ministerie welke projecten in aanmerking komen voor subsidie.

-
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.