21 oktober: oratie hoogleraar Marjan Hagenzieker

dinsdag 29 september 2015
timer 2 min

Dr. Marjan Hagenzieker, werkzaam bij Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV, is per 1 september benoemd tot hoogleraar Verkeersveiligheid aan de TU Delft. Op 21 oktober houdt zij haar oratie over verkeersveiligheid en gedrag van mensen in het verkeer, met als titel: ‘Dit paaltje had ook een kind kunnen zijn.’

Een van de thema’s waarop Hagenzieker zich zal richten is hoe te komen tot veilig wegverkeer in moderne stedelijke omgevingen met veel verschillende soorten weggebruikers en uiteenlopende belangen.

Onderwijs en onderzoek
Als hoogleraar gaat Hagenzieker zich richten op zowel onderwijs als onderzoek op het gebied van verkeersveiligheid, met bijzondere aandacht voor het gedrag van weggebruikers, dat ook bij het ontwerpen van wegen en het ontwikkelen van technologie in voertuigen een belangrijke rol speelt. Daarbij is samenwerking met andere organisaties essentieel.

Andere thema’s waar Hagenzieker zich mee bezig gaat houden, zijn onder meer het beter begrijpen van het ongevalsproces alvorens effectieve verkeersveiligheidsmaatregelen te ontwerpen en de invloed van automatisering op verkeersveiligheid.

Gedragswetenschapper
Hagenzieker is als gedragswetenschapper al meer dan 25 jaar actief op het gebied van verkeersveiligheidsonderzoek. Zij promoveerde aan de Universiteit Leiden op een onderzoek naar de effecten van het belonen van weggebruikers voor veilig verkeersgedrag. Sinds 2008 was Hagenzieker al werkzaam bij de TU Delft als universitair hoofddocent.

Fred Wegman
Zij zal haar werk als wetenschappelijk adviseur bij SWOV combineren met het hoogleraarschap. De benoeming bij de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen, afdeling Transport en Planning, is voor een periode van vier jaar. Zij volgt in deze hoedanigheid Fred Wegman op.

Hoogleraar verkeersveiligheid Marjan Hagenzieker

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.