30% minder doden door veilig wegontwerp

zaterdag 27 juni 2009
timer 2 min
He
Het aantal ernstige ongevallen kan in Nederland en Europa met ruim 30% worden teruggebracht als er gebruikgemaakt gaat worden van een standaard veilig wegontwerp. Dat blijkt uit de analyse binnen het zogenoemde EuroRAP programma.

In de afgelopen tien jaar zijn in de landen van de Europese Unie twee miljoen mensen om het leven gekomen of ernstig gewond geraakt bij verkeersongelukken. Door het toepassen van verbeterde wegontwerpen kan het aantal slachtoffers, en daarmee de kosten, aanzienlijk afnemen.
Begin juni is de nieuwe Europese Campagne voor Veilig Wegontwerp van start gegaan. Uitgangspunt is om het aantal ernstige verkeersongevallen in Europa met tenminste 30% terug te brengen in de komende tien jaar. De Europese wegen moeten meer herkenbaar en voorspelbaar worden en daarnaast zodanig worden ingericht dat rijfouten niet direct tot ernstige gevolgen leiden. Dit kan gerealiseerd worden door het investeren in relatief eenvoudige oplossingen in veilige wegen en kruispunten en basisvoorzieningen, zoals vangrails. Opmerkelijk is dat de investeringskosten voor aanleg of aanpassing van de infrastructuur beperkt zijn.


In Nederland moeten met name de wegen buiten de bebouwde kom volgens dit principe worden aangepakt, omdat op deze wegen de meeste slachtoffers vallen. Minister Eurlings (verkeer en waterstaat) heeft hierin al het voortouw genomen en heeft aangegeven alle rijkswegen te gaan aanpassen zodat deze minimaal drie sterren verkrijgen volgens het EuroRAP systeem.
EuroRAP is een Europees programma, dat wegen beoordeelt op verkeersveiligheid aan de hand van de fysieke eigenschappen. Bomen dicht langs wegen, water langs wegen en onoverzichtelijke kruisingen geven een weg een slechte beoordeling. Het programma is een initiatief van de ANWB en de Europese zusterclubs.


In het najaar van 2009 verschijnt een kaart van alle risicowegen binnen Europa, die overhandigd zal worden aan het Europese parlement. De Campagne roept op tot meer initiatieven voor een veilige wegeninfrastructuur, vooral gericht op wegen waar de meeste (dodelijke) ongevallen plaatsvinden. Met de campagne wordt ingezet om snel effectieve en efficiënte oplossingen aan te dragen waarmee zowel het aantal ernstige ongevallen als ook de kosten die dit met zich meebrengt binnen korte termijn substantieel te laten afnemen.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.