3,6 miljard voor onderhoud en vervanging

woensdag 22 september 2021

Het ministerie van IenW maakte op prinsjesdag bekend 3,6 miljard euro te willen investeren in onderhoud en vervanging van wegen, vaarwegen, spoor, bruggen en het hoofdwatersysteem. De investeringen in veiligheid gaan niet alleen om verkeersveiligheid, maar ook om investeringen in onder andere dijken en waterafvoer. Ook investeringen in schoon wegverkeer horen tot de plannen. 

De vervangingsopgave voor infrastructurele kunstwerken is bij het ministerie niet onbekend. De huidige infrastructuur is op veel plaatsen 70 jaar oud en wordt nu intensiever gebruikt dat verwacht. Rijkswaterstaat kan komend jaar €2,1 miljard investeren in onderhoud, vervanging en renovatie. ProRail kan jaarlijks €1,5 miljard investeren in beheer, onderhoud en vervanging van het spoor. 

Hoeveel van deze bedragen exact geraamd zijn voor vervanging en hoeveel daarvan voor regulier onderhoud bestemd is, is niet duidelijk. Arie Bleijenberg (TNO) pleitte eerder al in Verkeerskunde voor een forse verhoging van het budget voor vervanging, tot 3 a 4 miljard euro per jaar. 

Ook is er geld beschikbaar voor extra infrastructuur, die weer nodig is vanwege de woningbouwopgave van zo'n 900.000 woningen tussen nu en 2030. ook met oog op de stikstofproblematiek. Zo geven we ondernemers subsidie om bouwmachines zonder uitlaatgassen te kopen.

Wateroverlast

IenW zet in op dijkversterking en rivierverruiming. Daarnaast doet het ministerie onderzoek naar hoe het land voorbereid kan zijn o hevige neerslag. Aan de andere kant worden investeringen gedaan om voorbereid te zijn op extreme droogte. 

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.