4 tips voor gemeenten over de omgevingswet en energietransitie

vrijdag 15 september 2017
timer 1 min

Het maatschappelijke netwerk Stroomversnelling lanceerde op 14 september het nieuwe platform ‘omgevingswet & energietransitie’, waar tips en voorbeelden over de omgevingswet en de energietransitie worden gebundeld.

De energietransitie is een enorme opgave. Het is de doelstelling dat woningen vanaf 2050 hun eigen, duurzame energie moeten opwekken. In de komende dertig jaar moeten dus ruim 7 miljoen woningen worden gerenoveerd. Het is de bedoeling dat gemeenten met de Omgevingswet, die naar verwachting in 2020 ingaat, meer regie krijgen bij de energietransitie.

Tips

Het netwerk Stroomversnelling, waarin bouwers, woningcorporaties, toeleveranciers, gemeenten en andere stakeholders zijn verenigd, zette vier tips op een rijtje. Deze tips kunnen gemeenten helpen om per 2020 klaar zijn om de nieuwe omgevingswet in de praktijk te brengen.

  1. Bepaal samen met de netbeheerder wanneer het aardgasnetwerk niet meer wordt vervangen en breng de duurzame alternatieven in kaart.

  2.  Gebruik ruimtelijke ordening om vraag en aanbod in balans te brengen.

  3. Creëer ruimte in het omgevingsplan voor duurzame maatregelen.

  4. Stimuleer gebieds- en wijkgerichte samenwerkingsverbanden.

Op het online platform worden deze tips uitgebreider besproken en bovendien voorzien van inspirerende verhalen uit de praktijk.

Download ook de brochure ‘Omgevingswet & de energietransitie’
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.