40 jaar ROF, met feestelijk lintje

maandag 13 september 2021

Het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân, (ROF), bestaat 40 jaar (+1). Dit heugelijke feit werd op 9 september gevierd. Tijdens het afsluitende diner werd het ‘boegbeeld’ van het ROF, Sipke van der Meulen, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Door Erna Jansen

Na een recordaantal verkeersdoden werd verkeersveiligeid speerpunt in beleid. Als eerste werd het ROF opgericht, in 1980. ,gevolgd door andere ROV’s in Nederland.  In die 40 jaar is veel bereikt en ontwikkeld op landelijk én provinciaal niveau. Zoals onder meer de verplichting om de autogordel te dragen, de ‘Ken je limiet’ – snelheidscampagne, Duurzaam Veilig, het Friese meldpunt Verkeersonveiligheid, regionale herdenkingen van verkeersslachtoffers, de ondertekening van het Manifest Verkeersveiligheid en het Charter for Walking en de opening van het VerkeersEducatieCentrum in Drachten.

Het werk is nog niet gedaan

Gedeputeerde Avine Fokkens, voorzitter van het ROF, vertelde in haar speech dat Friesland goed op de kaart staat qua verkeersveiligheid. Maar óók dat het werk nog niet gedaan is: “De nul lukt niet, je kunt het nooit 100 procent voor zijn.  Samen streven we naar het maximaal haalbare.Dat doen we door  samen te werken.” Als voorbeeld noemt Fokkens de ontwikkeling van de fietssimulator die ons meer inzicht moet geven in eenzijdige fietsongevallen.

En weer door

Daan Quakernaat, beroepsspreker en inspirator, hield de zaal een spiegel voor met zijn lezing ‘Ga kathedralen bouwen’. Quakernaat verwijst naar vroeger tijden, toen men begon met het bouwen van een kathedraal zonder vastomlijnd plan en precieze bouwtekening. Doen, leren, bijstellen, zuchten en bidden én weer door, was het motto. “Daar kunnen wij wat van leren; nu iedere actie op papier moet staan, verantwoord moet worden - inclusief verwacht resultaat en begroting.”
Quakernaat roemt het ROF om 40 jaar bestaan én doorgaan: “Gebruik tegenslag om beter te worden. Kijk naar wat lukt en wees daar trots op.”

Ridder in de orde van Oranje-Nassau

Sipke van der Meulen werd verrast door de Burgemeester van Tytsjerksteradiel. De burgervader noemde Van der Meulen ‘het boegbeeld van het ROF’ en roemde zijn gedrevenheid en initiatieven. Voor zijn bijzondere prestaties voor de gemeenschap werd hij benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.