Aanbesteding busvervoer in IJssel-Vecht gestart

vrijdag 8 februari 2019
timer 3 min
De aanbesteding van het busvervoer in de streek IJssel-Vecht is van start gegaan. De colleges van Gedeputeerde Staten van Flevoland, Gelderland en Overijssel werken samen in deze aanbesteding, die delen van alle drie de provincies beslaat (West-Overijssel, grote delen van Flevoland en de Veluwe). Vervoerders hebben tot 5 juni de gelegenheid om een aanbod in te dienen.

Speciale aandacht in de aanbesteding gaat uit naar de verduurzaming van het busvervoer. Zo moeten de belangrijke buslijnen van de stadsdiensten Zwolle en Apeldoorn meteen vanaf december 2020 volledig zero-emissie rijden; voor Lelystad geldt dat vanaf de instroom in 2021. Vanaf 2025 geldt dat voor alle nieuw aangeschafte bussen in het gebied IJssel-Vecht.


Transitie is het toverwoord op de vraag waarom gekozen is om verschillende concessies samen te voegen. “We zien dat het gebruik van het ov verandert”, zegt Wim Dijkstra tegen OV Magazine. Hij is als strategisch adviseur openbaar vervoer van de provincie Overijssel nauw betrokken bij de veranderingen in het ov-landschap in het Oosten.


Subsidie in onrendabele bussen?

“De groei zit met name op onze regionale treinen en op de sterke busverbindingen. Met dit regionale kernnet kunnen we een goed product bieden omdat er voldoende reizigers zijn. Mede door de dalende rijksbijdragen moeten we kritisch zijn op de rest van het openbaar vervoer. Sommige buslijnen bestaan alleen vanwege het gebruik in de spits door studenten en scholieren. Moeten we dan tonnen subsidie steken in een lijn die in de daluren zeer onrendabel is? Dan kunnen we er misschien beter een studentenlijn van maken, waarbij de bus alleen op bepaalde uren van de dag rijdt.”


Beter aansluiten reizigersstroom
Naast de verduurzamingsambities willen de provinciebesturen met de gezamenlijke aanbesteding het busvervoer beter laten aansluiten op reizigersstromen in het gebied. “Ons uitgangspunt is dat de reizigers er beter van worden”, aldus de gedeputeerden Boerman (Overijssel), Fackeldey (Flevoland) en Bieze (Gelderland). “Mensen willen zo snel mogelijk, veilig en betaalbaar reizen. Provinciegrenzen mogen daarbij niet voor obstakels zorgen. Door de concessie groter te maken, prikkelen we de markt om een interessanter aanbod aan de reizigers en de provincies te doen.”

Gefaseerd

De concessie IJssel-Vecht komt gefaseerd tot stand. Twee deelgebieden stromen later in: Lelystad in september 2021, IJsselmond (een deelgebied in Flevoland en Overijssel) in december 2023. Deze latere instroom heeft te maken met bestaande concessies in deze deelgebieden die doorlopen tot de eerder afgesproken datum. IJssel-Vecht is de eerste van drie gezamenlijke concessies van de provincies Flevoland, Overijssel en Gelderland. In totaal worden de komende jaren zeven concessies teruggebracht tot drie.

Geplaatst door

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden