Aanbesteding snelveer Velsen-Amsterdam moet over

donderdag 22 maart 2007
timer 3 min

Veolia noch Connexxion krijgt voorlopig het contract voor het hogesnelheidsveer Velsen-Amsterdam, dat door de provincie Noord-Holland werd aanbesteed. Het winnende bod van Veolia stoelde op onrealistische streefwaarden, maar uiteindelijk werd de provincie door de rechter als verantwoordelijke aangewezen. De hele aanbesteding moet nu overnieuw.

Op 5 december verbood de rechter in hoger beroep de toekenning van het contract voor de snelveerdienst Amsterdam-Velsen aan vervoerder Veolia. Veolia had onder andere gewonnen door als streefcijfer voor de betrouwbaarheid 100 procent en voor de klanttevredenheid een 10 op te voeren. De vervoerder gaf meteen ook aan te verwachten dit cijfer niet te halen en de malussen die ervoor staan al te hebben verdisconteerd.
De rechtszaak was aangespannen door Connexxion, dat in zijn bod geen extreem hoge streefcijfers gebruikte. Op 14 juli 2006 werd het bezwaar van Connexxion in eerste instantie door de rechter in Haarlem geaccepteerd. Toch werd Veolia nog niet uitgesloten van de gunning: de rechter oordeelde dat de keuzes van Veolia waren uitgelokt door de biedingssystematiek die de provincie hanteerde en beval Veolia, Connexxion en de provincie om de zaak in onderling overleg op te lossen.
In hoger beroep, aangetekend door de provincie samen met Veolia, gaf het gerechtshof van Amsterdam op 5 december een ander oordeel. De aanbesteding moet helemaal overnieuw. Dat kan zonder problemen, omdat het nieuwe contract pas ingaat op 1 januari 2008. Maar de uitspraak van de rechter bracht niet de gehoopte duidelijkheid over de principevraag of onrealistische en zeer ambitieuze streefwaarden acceptabel zijn in een aanbesteding.
‘Daar hadden we wel op gehoopt,’ zegt beleidsadviseur Gertjan Nijsink van provincie Noord-Holland. ‘Maar in plaats daarvan gaf de rechter aan dat wij transparanter hadden moeten zijn. We hadden blijkbaar expliciet moeten vermelden dat er geen bovengrens was voor de streefwaarde voor reizigersopbrengsten en dat vervoerders zelf konden bepalen of ze daarmee het risico van een flinke malus wilden lopen.’
‘We werden aanvankelijk van verschillende kanten met vragen benaderd,’vertelt advocaat Jaap Koster van Houthoff Buruma, die de rechtszaak voor de provincie voerde. ‘Men had de indruk dat nu duidelijk zou worden of de rechter zich wel of niet wilde uitspreken over het realiteitsgehalte van biedingen. Maar daar is de rechter met dit oordeel buiten gebleven. Nu moeten opdrachtgevers uitspellen welke opvallende dingen de bieders met streefwaarden mogen uithalen.’
Veolia is tevreden met de uitspraak. ‘De rechter heeft geoordeeld dat wij geen onjuist bod hebben gedaan’, zegt projectleider Arnold Raaijmakers. ‘We hebben alle vertrouwen dat wij in de nieuwe aanbesteding het beste bod zullen doen.’
Vanaf nu is het weer even laagtij in de aanbestedingsjurisprudentie, vertelt Gerard van Kesteren van kenniscentrum KpVV. ‘Ov-contracten gaan bijna altijd per 1 januari in. De rechtszaken over de contracten die dit jaar zijn ingegaan zijn nu voorbij.’KpVV werkt ondertussen aan een nieuwe versie van de jurisprudentiebundel en van de wetgevingsbundel. Beide komen begin maart uit.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.