Aansluitgarantie regiotaxi en streekbus in de Betuwe

maandag 18 juli 2005
timer 3 min

De vervoerbedrijven in het Gelderse Rivierenland zagen de bui al hangen. De forse bezuinigingen van het rijk op het streekvervoer zouden het collectief personenvervoer in het dunbevolkte gebied extra hard treffen. Met het 3B-plan (Beheersing, Bereikbaar, Betrouwbaar) opent Arriva het offensief tegen de neergang. Een aansluitgarantie tussen regiotaxi en streekbus moet vijf procent meer passagiers aantrekken.

Het gaat in dit geval niet om een aansluitgarantie op dienstregelingtijden, maar op actuele vertrektijden. Alle voertuigen, zowel de streekbussen als de regiotaxi’s, worden voorzien van boordcomputers en GPS-apparatuur. De verkeerscentrale is zodoende steeds op de hoogte van de werkelijke positie van alle voertuigen. Deze informatie wordt doorgegeven aan de chauffeurs en aan een dynamisch reizigersinformatiesysteem.
Als niet binnen vijf minuten een aansluiting van regiotaxi op streekbus mogelijk is, krijgen reizigers een alternatief aangeboden. Het taxibusje rijdt dan door naar de volgende overstaphalte. Valt een overstap ook elders in het netwerk niet te realiseren, dan wordt de klant netjes door de regiotaxi naar zijn bestemming gebracht.
Daarnaast krijgt de klant zelf ook de beschikking over actuele reisinformatie op de haltes, in de bus, op internet en via de mobiele telefoon. Verder komt er een combikaartje, waarmee in beide vervoersystemen kan worden gereisd. Dit zal vermoedelijk rond de zes euro gaan kosten. Per gecombineerde reis zijn passagiers goedkoper uit. Als alles volgens plan verloopt, gaat 3B op 1 december van start.
Het project is mogelijk dankzij 1,5 miljoen euro subsidie uit het innovatieprogramma voor openbaar vervoer van de provincie Gelderland. Zelf investeren de vervoerbedrijven 1 miljoen euro. Het eerste jaar geldt als proefjaar. Daarna wordt het project nog twee jaar door de provincie gemonitord tot de volgende aanbesteding. Gelderland hoopt het concept uiteindelijk ook in andere delen van de provincie te kunnen toepassen.
Regiomanager Jaap Westerhof ziet dit eveneens als een mogelijk concept voor de toekomst in plattelandsgebieden. ‘De kosten van de regiotaxi zijn hoog, net als bij kleinschalig vervoer in veel andere gebieden. Vooral de wat langere ritten van drie of vier zones zijn duur voor de exploitant. Daar zitten mensen in die ook met de bus kunnen reizen. Door die ritten te integreren met streekvervoer kun je tegen aanmerkelijk lagere kosten in dunbevolkt gebied toch acceptabel vervoer instandhouden.’
In eerste instantie beperkt 3B zich tot de regiotaxi en de bus. Een jaar na de start zal het concept waarschijnlijk ook beschikbaar zijn voor de Syntus-treindienst van Tiel naar Arnhem. Uitbreiding naar de buurtbus ligt iets gevoeliger, omdat de verschillende buurtbusverenigingen aanvankelijk passagiers kwijtraakten aan de regiotaxi. Inmiddels groeit de buurtbus weer. Bovendien is de provincie als coördinator van de buurtbusverenigingen groot voorstander van het 3B-project. Westerhof verwacht daarom dat op termijn ook klanten van de buurtbus kunnen profiteren van 3B.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.