‘Aantal doden in 30 km-gebieden kan naar nul’

woensdag 26 april 2006
timer 2 min

‘Wat mij betreft moet het aantal doden in 30 km-gebieden naar nul. Bij zo’n lage snelheid hoeft niemand te overlijden.’ Daarmee reageerde SWOV-directeur Fred Wegman tijdens het Nationaal Verkeersveiligheidscongres op het toenemend aantal doden in 30 km-gebieden, zoals de ANWB eerder concludeerde. Minister Peijs relativeert deze conclusie door te benadrukken dat er meer 30 km-gebieden zijn gekomen, waardoor het aantal slachtoffers per kilometer weer daalt.

ANWB-hoofddirecteur Guido Van Woerkom riep SWOV tijdens het congres op om de oorzaak van ongevallen in de 30 km-zones eens nader te onderzoeken. Aan die wens lijkt SWOV inderdaad tegemoet te komen, want een dergelijk onderzoek is reeds opgenomen in het conceptprogramma, aldus Wegman.
Opvallend overigens is dat Nederland in een recent vergelijkend Europees onderzoek naar de verkeersveiligheid (SUNflower+6) juist wordt geprezen om haar 30 km-gebieden en vooral wordt aangeraden ermee door te gaan. Wegman erkent dat deze aanbeveling is gebaseerd op de theorie achter deze gebieden en ook het reeds bereikte aantal 30 km-gebieden. Of de praktijk die veiligheid ook werkelijk biedt, blijft vooralsnog een punt van discussie. Feit is, zo stelt de ANWB, dat veel 30 km-wegen niet goed zijn ingericht waardoor er nog makkelijk 50 km kan worden gereden. Handhaving stuit in deze gebieden ook regelmatig op problemen omdat de politie in veel gevallen weigert te handhaven als de weginrichting niet op orde is. Met alleen het plaatsen van een 30 km-bord op een 50 km-weg, bied je slechts schijnveiligheid, aldus Van Woerkom.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.