Aantal verkeersovertredingen door buitenlandse diplomaten met 71,5 procent gedaald

woensdag 14 juli 2021

Minister Kaag (BuZa) laat weten dat het aantal verkeersovertredingen door buitenlandse diplomaten in Nederland is gedaald met 71,5 procent. 

Buitenlandse diplomaten  mogen in Nederland, net als in andere landen, geen boetes worden opgelegd. Dit vloeit voort uit hun immuniteit en geldt ook voor verkeersovertredingen. Om dit te ondervangen is in mei 2019 een nieuw systeem in werking getreden waarbij buitenlandse diplomaten bij een overtreding geen boete ontvangen, maar wel een notificatiebrief met een vrijwillig betalingsvoorstel ter hoogte van de boete. Daarnaast ontbiedt het ministerie van Buitenlandse Zaken hun werkgever bij hoge aantallen of zware overtredingen.

Dit systeem blijkt in de praktijk het gewenste effect te hebben, namelijk het terugdringen van het hoge aantal verkeersovertredingen door buitenlandse diplomaten. Het aantal overtredingen is sterk afgenomen. In de periode van 1 mei 2020 tot en met 30 april 2021 is in totaal voor bijna €307.000 aan vrijwillige betalingen ontvangen. De daling van het aantal verkeersovertredingen kan niet enkel worden toegeschreven aan de coronacrisis, daarvoor is de afname te groot. 

Het uitgangspunt blijft dat personen met een geprivilegieerde status de Nederlandse wet- en regelgeving moeten respecteren en verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun gedrag. Daarom investeert het ministerie van Buitenlandse Zaken ook de komende jaren in het verder terugdringen van verkeersovertredingen van diplomaten.

Foto: Shutterstock

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.