Actuele ongevallendata in factsheet verkeersdoden

woensdag 3 mei 2017
timer 2 min

Begin mei publiceerde het SWOV de factsheet ‘Verkeersdoden in Nederland’. Naast de onlangs gepubliceerde CBS-cijfers, zijn ook verkeersongevallendata van STAR 2016 (Smart Traffic Accident Reporting) meegenomen. Deze STAR-database geeft een beter en actueler beeld van het aantal verkeersongevallen in Nederland.

Normaliter worden voor de factsheet BRON-gegevens (Bestand geRegistreerde Ongevallen in Nederland) gebruikt, die zijn gebaseerd op politieregistratie. “Doordat de BRON-data uit 2016 zelf pas in november beschikbaar komt, wordt nu de STAR-database gebruikt”, vertelt Jolijn Donkers van databasebeheerder VIA. De SWOV-factsheet ‘Verkeersdoden in Nederland’ beschikt dankzij de STAR-data over extra informatie, zoals de snelheidslimiet op de weg.

Lees ook: Ongevallendata doen er weer toe (Bron: Verkeer in Beeld)

Actuele gegevens
“VIA zal voortaan de STAR-database dan ook voor april afsluiten, zodat SWOV, wegbeheerders en politie deze kunnen gebruiken in hun werk. De actualiteit is juist nu belangrijk”, vervolgt zij. Naast de BRON-gegevens, worden voortaan ook de jaarcijfers voor het regionale en lokale beleid meegenomen: deze worden gepubliceerd in de BLIQ-rapportage.

                Lees ook: BLIQschade: rond de 450 verkeersongevallen in Helmond

Over STAR
STAR is een initiatief van de Nationale Politie, Verbond van Verzekeraars en verkeerskundig ICT-bureau VIA, dat eind 2012 werd opgericht om de ongevallenregistratie in Nederland te verbeteren. Dat heeft inmiddels geresulteerd in drie jaar bruikbare ongevallendata.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.