Afhandeling chipkaart en reisinfo via Infoxx

maandag 19 december 2005
timer 3 min

Dataverkeer voor de OV-chipkaart en actuele reisinformatie gaat bij Connexxion via dezelfde boordcomputer lopen. Deze integratie is uniek in de wereld. Het onderliggende, ‘open’ systeem Infoxx, heeft nog tal van andere functionaliteiten. De uitrol is in volle gang.

Infoxx biedt Connexxion een breed scala aan toepassingsmogelijkheden. Het verschaft informatie voor actuele vertrektijden in de bus en op de halte. Daarnaast verbetert het de regiefunctie van de centrale verkeersleiding. Verstoringen kunnen daardoor sneller worden afgehandeld, waardoor de dienstregeling beter wordt uitgevoerd en aansluitingen vaker worden gehaald.
Chipkaart en reisinformatie zijn nu nog gescheiden trajecten binnen het systeem. De chipkaart levert nauwkeurige data omtrent het aantal instappers per halte en de bezettingsgraad van de bus. Deze data is van invloed op de actuele vertrektijden. Connexxion sluit daarom niet uit dat gegevens van de chipkaart in anonieme vorm in de toekomst een rol gaan spelen bij het vervaardigen van reisinformatie.
En er is meer mogelijk binnen het systeem, bijvoorbeeld camerabewaking in de bus. De boordcomputer zendt daarbij beelden door aan de verkeersleiding, zodat die bij een noodgeval direct kan ingrijpen. Een routeplanner voor buschauffeurs behoort ook tot de mogelijkheden. Omleidingen kunnen dan automatisch worden doorgegeven. Het beïnvloeden van verkeerslichten en het geven van adviezen over zuinig brandstofgebruik aan chauffeurs, zijn eveneens opties. Maar ook rijstijlanalyses, al heeft het bedrijf met de ondernemingsraad afgesproken van deze laatste toepassing geen gebruik te maken. Wel van infotainment, waarbij wordt gedacht aan een combinatie van allerhande informatie over verkeer, weer en reclame in de bus.

Combonet
Infoxx is een combinatie van bestaande technologie. Die van de chipkaart is onder meer operationeel in Singapore en de reisinformatie is in minder uitgebreide vorm in gebruik in Wenen. Infoxx is opgebouwd uit open architectuur, zodat het aansluit op andere, recent ontwikkelde systemen als Sabimos (Twente) en Infotin (Hermes). Sabimos, dat op 3 november officieel in gebruik is genomen, wordt vanaf december aangestuurd door Infoxx. Op 400 bussen in de regio Leiden, IJsselmond en de sneldienst Groningen-Lelystad is Infoxx inmiddels geïnstalleerd. Voor het einde van het jaar volgen nog eens 400 bussen. Als alle opdrachtgevers het systeem omarmen, kan Connexxion het eind 2006 in de hele vloot hebben ingevoerd.
Mede omdat ook de communicatie tussen chauffeur en verkeersleiding via Infoxx verloopt, is het tot nu toe hiervoor gebruikte Combofoon onlangs verkocht aan Vialis. Enerzijds kon Combofoon niet geschikt worden gemaakt voor toepassing binnen Infoxx. Anderzijds maken ook de andere openbaarvervoerbedrijven gebruik van Combofoon. Die zien hun bedrijfsgevoelige dataverkeer ondanks waarborgen liever niet verlopen via hun concurrent. Bij Vialis is het nu wel in onafhankelijke handen. Vialis gaat het analoge systeem ombouwen tot een digitaal netwerk (Combonet), waarbij ook buiten het openbaar vervoer naar toepassingen en gebruikers wordt gezocht. Bijvoorbeeld bij een landelijk netwerk van reisinformatiediensten.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.