Als de dijken sterker zijn

maandag 3 april 2017
timer 1 min

Drie dijken aan de kust van Schouwen-Duiveland zijn voorzien van extra veiligheidsmaatregelen. Op 29 maart werden drie dijkversterkingsprojecten opgeleverd, die tussen september 2016 en februari 2017 zijn uitgevoerd. Het gaat om Boerderij de Ruyter/Flaauwershaven (lengte 600 meter), Zierikzee/Bruinisse (lengte 600 meter) en Burghsluis-Schelphoek (lengte 1.200 meter).

Waterschap Scheldestromen toetste in 2010 alle dijken en duinen aan de wettelijke veiligheidsnorm. Deze drie trajecten bleken niet te voldoen. Er werden stabiliteitsproblemen geconstateerd en er kwam kwelwater onder de dijken door, waardoor zand- en gronddeeltjes wegspoelden: piping genaamd. Dat kan leiden tot verzakking van de dijk. In de periode tussen september 2016 en februari 2017 zijn de werkzaamheden uitgevoerd.


Tijdens de renovatiewerkzaamheden is de piping tegen gegaan door aan de binnenkant van de dijk een filterdoek aan te brengen en het textiel te verzwaren met breuksteen. Bij het traject Boerderij de Ruyter is de dijk aan de landzijde breder gemaakt en de kruin van de dijk verder naar achter gelegd, wat de stabiliteit bevordert.

Projectorganisatie Waterveiligheid

De drie Schouwse kustversterkingsprojecten werden uitgevoerd onder de vlag van de Projectorganisatie Waterveiligheid (POW). Dit is een samenwerkingsverband tussen Rijkswaterstaat en Waterschap Scheldestromen. De projecten zijn uitgevoerd en gesubsidieerd in het kader van het Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Bij de drie kustversterkingsprojecten is geotextiel aangebracht met daarop breuksteen.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.