Amsterdam neemt eerste oplaadpunt elektrische personenauto’s in gebruik

woensdag 27 mei 2009
timer 2 min

Amsterdam heeft als eerste gemeente in Nederland zes volledig elektrische personenauto’s in gebruik genomen: de Th!nk City. Ook het college van B&W gaat elektrisch rijden.

De gemeente wil elektrisch vervoer stimuleren en gaat zelf zoveel mogelijk elektrisch rijden. Daarnaast investeert Amsterdam 10 miljoen euro in elektrisch vervoer. Daarmee kunnen oplaadpunten worden gerealiseerd.

Het eerste officiële oplaadpunt is geopend bij de Stopera. Het is de opmaat voor een netwerk van 200 oplaadpunten in Amsterdam dat de komende twee jaar wordt uitgerold. Energieleverancier Nuon en netwerkbedrijf Alliander zullen in opdracht van de gemeente de openbare oplaadpunten aanleggen. De oplaadpunten komen op strategische plekken in de stad. Voorlopig kan de auto daar gratis worden opgeladen en ook parkeren is gratis. De overige oplaadpunten komen bij P+R-terreinen, parkeergarages, op autodeelplekken en op kaden voor elektrische vaartuigen. Het streven is dat er in 2015 10.000 elektrische voertuigen rondrijden (dat staat gelijk aan 5% emissievrije stadskilometers) en dat er een dekkend netwerk van oplaadpunten in de stad is.


Om elektrisch vervoer tot een succes te maken werkt de gemeente samen met het Rijk, de regio, andere gemeenten en het bedrijfsleven. Amsterdam is met een aantal grote bedrijven en organisaties aan de slag om elektrisch vervoer in te zetten, bijvoorbeeld door het introduceren van elektrische deelauto’s, taxi’s en het aanbieden van elektrische scooters bij OV-fietsstallingen en als vervolgvervoer op P+R-terreinen. De gemeente ontwikkelt op dit moment ook een financiële regeling voor de aanschaf van elektrische voertuigen.

 
Auteur: Joske van Lith

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.