Amsterdam stelt mobiliteit centraal

woensdag 28 december 2016
timer 2 min

Omdat mobiliteit volop in verandering is, wordt Stadsregio Amsterdam per 1 januari 2017 omgedoopt tot Vervoerregio Amsterdam. Daarmee komen vervoer en bereikbaarheid in regio Amsterdam centraal te staan.

De Vervoerregio Amsterdam richt zich uitsluitend op de regionale verkeer- en vervoerstaken en zet zich in om Amsterdam en omgeving zo goed mogelijk bereikbaar te maken voor ov, voetgangers, fietsers en automobilisten.

De taken vanuit de Stadsregio op het gebied van wonen en economie worden overgedragen aan Metropoolregio Amsterdam en omliggende deelregio’s.

Mobiliteitstransitie

In Amsterdam groeit de komende jaren in aantal inwoners, arbeidsplaatsen en bezoekers. Dat leidt tot meer verkeersdeelnemers en een toenemende druk op de huidige infrastructuur.

Steeds meer mensen maken gebruik van het openbaar vervoer en de fiets. Auto’s worden slimmer en schoner en er wordt steeds vaker ingezet op nieuwe technologische, slimme oplossingen.

Om aan te sluiten op deze ontwikkelingen is de nood hoog om de huidige verkeers- en vervoerssystemen verder te versterken. Daarom is besloten om dit te centraliseren in de Vervoersregio Amsterdam. De regio zegt zich hierbij te richten op meer mogelijkheden voor fiets- en OV-gebruik, het verbeteren van vervoer over de weg, smart mobility en het stimuleren van emissievrij vervoer.

Samenwerking

In 2014 gaf de Eerste Kamer de opdracht aan Stadsregio Amsterdam, provincie Noord-Holland en provincie Flevoland om samenwerking te versterken en de status van Vervoersregio te onderzoeken. De 15 gemeenten die deelnemen aan Stadsregio Amsterdam en per 1 januari 2017 dus aan Vervoerregio Amsterdam, zijn Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, Diemen, Edam-Volendam, Haarlemmermeer, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn, Waterland, Wormerland en Zaanstad.

Omdat verkeers- en vervoerssystemen regiogrenzen overschrijden, is een intensievere samenwerking met Flevoland en gemeentes Almere en Lelystad ook aan de orde. Deze partijen zullen dan ook meer dan voorheen hun kennis gaan delen op het gebied van vervoerplannen, concessies en aanbestedingen.

Per 1 januari 2017 heet Stadsregio Amsterdam: Vervoersregio Amsterdam.

Geplaatst door

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden